LH 320 με πολύ crosswind στο Aμβούργο..παρά λίγο..

Πιστεύετε πως ο κυβερνήτης-συγκυβερνήτης θα είχαν μετά πρόβλημα από τη LH για το συμβάν αυτό;;
 
Γιατί ρε παιδιά να είχε πρόβλημα,αφού ήταν μια δύσκολη προσέγγιση,και στο κάτω-κάτω ας πήγαιναν οι πρόεδροι της LH να αντιμετωπίσουν τέτοια κατάσταση!
 
Προς θεού, δεν τους κατηγόρησα... Και μόνο που φαντάζεσαι πως θα είναι να είσαι στη θέση τους απλά τρομάζεις. Ρωτάω μόνο μπας και είχαν πρόβλημα, αλλά ούτε και εγώ το νομίζω.
 
gkatsou":22i0owmy said:
Προς θεού, δεν τους κατηγόρησα... Και μόνο που φαντάζεσαι πως θα είναι να είσαι στη θέση τους απλά τρομάζεις. Ρωτάω μόνο μπας και είχαν πρόβλημα, αλλά ούτε και εγώ το νομίζω.

Καλά μην τρελαίνεσαι. Όλα αυτά στην καθημερινότητα συμβαίνουν,αλλά ας αφήσουμε τους έμπειρους να μιλήσουνε, εδώ μέσα γιατί θα μας φάνε!(Πλάκα κάνω)|!!
 
εάν προσέξετε στο βίντεο κάνει πρώτα ένα πολύ άτσαλο touch down (σαν να είχε έντονο καθοδικό ρεύμα που τον πέταξε κάτω) μετά ξανακερδίζει λίγα πόδια ύψος και αμέσως μετά γίνεται η επαφή με το αριστερό φτερό.
Πρέπει να μιλάμε για έντονη αλλαγή ανέμου ή διάτμηση ή ακόμα και στροβιλισμό... είναι πολύ απρόσμενη η συμπεριφορά του αεροσκάφους.
Μοιάζει μάλιστα με το βιντέκι της ΤΑΡ, δηλαδή το αεροπλάνο κάνει την ίδια κίνηση λίγο πριν το touch down..
Αν είναι pilot error το εντοπίζω στο ότι έπρεπε να χε γίνει πολύ πριν GA.
 
leandros":2s2p3r91 said:
εάν προσέξετε στο βίντεο κάνει πρώτα ένα πολύ άτσαλο touch down (σαν να είχε έντονο καθοδικό ρεύμα που τον πέταξε κάτω) μετά ξανακερδίζει λίγα πόδια ύψος και αμέσως μετά γίνεται η επαφή με το αριστερό φτερό.
Πρέπει να μιλάμε για έντονη αλλαγή ανέμου ή διάτμηση ή ακόμα και στροβιλισμό... είναι πολύ απρόσμενη η συμπεριφορά του αεροσκάφους.
Μοιάζει μάλιστα με το βιντέκι της ΤΑΡ, δηλαδή το αεροπλάνο κάνει την ίδια κίνηση λίγο πριν το touch down..
Αν είναι pilot error το εντοπίζω στο ότι έπρεπε να χε γίνει πολύ πριν GA.

Αυτές οι αλλλαγές του ανέμου που οφείλονται;
 
αν υπήρχε καταιγίδα στην περιοχή (δεν το γνωρίζω) τότε τα αίτια αλλαγής του ανέμου είναι δυναμικά (ισχυρά ανοδικά-καθοδικά ρεύματα, convection όπως λέγεται στη μετεωρολογία).
Επίσης μπορεί τα gusts να ήταν πολύ έντονα κι απότομα,και να δημιουργήσανε αυτό το σκηνικό.
Μπορεί όμως ακόμα κι οι ροές αέρα που δημιουργεί η αεροδυναμική ενός αεροσκάφους σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες το οποίο πλησιάζει στο έδαφος να ευθύνονται για αυτή τη συμπεριφορά.
 
gonso":2vawgqvl said:
Είναι συπτωματικό ότι και τα δύο αεροπλάνα κάνανε πολύ διστακτικό go-around (μου θύμιζαν και τα δύο το Αιρμπάς της AF στο Στρασβούργο που κατέληξε στο δάσος. )
Γιατί και τα δύο μου δίνουν την εντύπωση ότι καθόλη την διάρκεια υπήρχε "μάχη" μεταξύ ανέμου-χειριστή-υπολογιστών και διαφόρων control laws του Αιρμπάς μετά τον προφανώς κακό αρχικό χειρισμό?
Gonso δεν σου κρύβω πως αυτούς τους συνειρμούς που έκανες περί τύπου αεροσκάφους, τους σκέφτηκα αμέσως και εγώ, γιατί δεν μπορεί τόσα συμβάντα να είναι συμπτώσεις! Δυστυχώς, με μια έρευνα στο διαδίκτυο, αυτό επιβεβαιώνεται και μάλιστα από χειριστές Airbus που αναφέρουν μια κάποια ιδιαιτερότητα των αεροσκαφών αυτών σε crosswind landings με πλάγιο άνεμο στα όρια...

DSP":2vawgqvl said:
nikos_k:
Γνωρίζεις από κάπου τις σκέψεις του πληρώματος? Τις συνθήκες (άνεμος, turb, κλπ) ή το τι ειπώθηκε? Προφανώς όχι, άρα άσε τα δικαιώματα του χειριστή και το CRM ήσυχα. Όλοι εμείς από τον καναπέ ή την καρέκλα γράφοντας σε ένα forum δεν μπορούμε να κρίνουμε ανθρώπους και μηχανές σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις.
Σϊγουρα έγινε κάποιο λάθος, το οποίο ωστόσο ο φακός της κάμερας στην προκειμένη περίπτωση μάλλον μεγαλοποιεί. Αν υπάρχουν ευθύνες δεν θα τις αποδόσουμε εμείς σε πρόσωπα ή εταιρεία, αλλά αυτοί που πρέπει.
Φίλε DSP μπορεί να μην γνωρίζω τις σκέψεις του συγκεκριμένου πληρώματος, γνωρίζω όμως τι θα πρέπει να κάνει (ή πως θα πρέπει να σκεφτεί) ένα πλήρωμα, που αν δεν σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να σέβεται τους επιβάτες και την εταιρία η οποία το πληρώνει ακριβώς για αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Ο φακός δεν μεγαλοποιεί τίποτα! Ίσα ίσα που είναι ένα πολύ καλό ντοκουμέντο.
Ακόμα οι καταστάσεις δεν είναι κρίσιμες. Γίνονται κρίσιμες με σειρά λάθος αποφάσεων. Αν αυτοί στα 200 ft βλέποντας οτι τα gusts τους πάνε όπου θέλουν και είναι αριστερά από το centerline, είχαν κάνει go around δεν θα είχαμε σήμερα θέμα για να συζητάμε. Και δεν νομίζω μία τόσο μεγάλη εταιρία όπως η LH να πιέζει τους χειριστές να προσγειωθούν στην ώρα τους εις βάρος της ασφάλειας.
Τέλος δεν νομίζω να θέλουμε να κρίνουμε κανέναν, αλλά από ένα συμβάν παίρνουμε τροφή για δημόσια κουβέντα. Όποιος δεν θέλει, δεν συμμετέχει.

Επιστρέφοντας στο συμβάν έχω κάποιες πιο φρέσκες πληροφορίες από τα γερμανικά ΜΜΕ και δηλώσεις μέχρι και του αρχιχειριστή της Lufthansa ο οποίος φυσικά "βγάζει λάδι" τους υφισταμένους του....
Την ίδια χρονική περίοδο γίνανε αρκετά go around αλλά κανένας δεν "τόλμησε" να κατέβει τόσο χαμηλά. Η Emirates π.χ έκανε diversion και πήγε Φρανκφούρτη. Το αεροσκάφος της Lufthansa έκανε δεύτερη προσέγγιση, στον διάδρομο 33 αυτή τη φορά, όπου προσγειώθηκε με επιτυχία, απλά με κατεστραμμένο αριστερό winglet. Και εδώ γεννάται το πρώτο ερώτημα: Γιατί στο METAR δίνεται σαν προσέγγιση ο 23 ενώ το crosswind component στον 33 είναι μικρότερο;;; Οι χειριστές της LH το κατάλαβαν (λίγο αργά!) και ζήτησαν από μόνοι τους τον 33 για τη δεύτερη προσέγγιση...

Παρακάτω παραθέτω τα μετεωρολογικά δεδομένα την "περίοδο του πανικού":
EDDH 011320Z 29029G44KT 8000 -SHRA BKN023 07/03 Q0987 TEMPO 4000 SHRA BKN008
EDDH 011250Z 30030G49KT 8000 FEW015 BKN020 08/04 Q0986 TEMPO 4000 SHRA BKN008
EDDH 011220Z 29028G48KT 9000 -SHRA FEW011 BKN014 07/05 Q0984 TEMPO 29035G55KT 4000 SHRA BKN008
EDDH 011150Z 28023G37KT 9999 FEW013 BKN017 08/06 Q0983 TEMPO 28025G45KT 4000 SHRA BKN008

Μια γρήγορη αποκωδικοποίηση: ο άνεμος είναι από 280-290 μοίρες με περίπου 30 κόμβους, με ριπές μέχρι και 48 κόμβους και πιθανές προσωρινές ριπές 55 κόμβων! Δηλαδή με τις ισχυρότερες ριπές, εκτός ορίων!(Τα όρια στο Α320 είναι 38 κόμβοι και όταν ο διάδρομος είναι βρεγμένος, όπως στη περίπτωσή μας, λιγότερο!) Επίσης όπως ανέφερα πιο πάνω, στον διάδρομο 23 έχουμε 60 μοίρες γωνία ανέμου/διαδρόμου ενώ στον 33 40 μοίρες.

Συμπερασματικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως για να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη κατάσταση απαιτείται σειρά λαθών, όμως δυστυχώς την τελική απόφαση και συνεπώς την ευθύνη, την επωμίζονται πάντα οι χειριστές.
 
nikos_k.":1wsu89be said:
............................και είναι αριστερά από το centerline.............................................................Επιστρέφοντας στο συμβάν έχω κάποιες πιο φρέσκες πληροφορίες από τα γερμανικά ΜΜΕ και δηλώσεις μέχρι και του αρχιχειριστή της Lufthansa ο οποίος φυσικά "βγάζει λάδι" τους υφισταμένους του..............................................

Νίκο, αυτό περί "αριστερά του centerline", σηκώνει σκέψη. Πρέπει να σκεφτούμε το "οπτικό" του πράγματος, δηλαδή και που είναι το αεροπλάνο ολόκληρο, αλλά και πού βρίσκεται ο χειριστής. Αν ξαναδείς το βίντεο, θα προσέξεις ότι το κόκπιτ ζήτημα να είναι 2-3 μέτρα αριστερά. Προφανώς λόγω του ανέμου, η ουρά είναι άλλα 10+ μέτρα αριστερότερα. Στα πολύ μεγάλα αεροπλάνα (777-340-330-767-747), οι χειριστές εκπαιδεύονται περισότερο για αυτό το θέμα (pilots seat in relation to the beast behind him). Παρ'όλα αυτά όμως ,θα πρόσεχες ότι το touchdown (ή έστω το παρολίγον touchdown), έγινε αρκετά δεξιότερα του centreline.


Πρίν κάνα μήνα, είχα ποστάρει απαντώντας σε "ερώτημα" του φίλου 717άρη στο τόπικ περί των πιλότων του 717 στην ΟΑ.
viewtopic.php?f=15&t=5268&st=0&sk=t&sd=a&start=45
Τότε είχα φέρει σαν υποθετικό παράδειγμα, ένα υποθετικό συμβάν με ....LH A320 ( :cool: ) που έσπασε στην προσγείωση και τις πιθανές αντιδράσεις της εταιρείας του και του αρχιχειριστή. Με βάση αυτά που μας λές ( για τα οποία ήμουν σίγουρος) και για αυτόυς που ψάχνουν ακόμα τις απαντήσεις στα δύο ερωτήματα που είχα θέσει τότε......είναι το Δ και στα δύο ερωτήματα ;)


ΥΓ. Ήταν η τελευταία φορά που αναφέρω όνομα πραγματική εταιρέιας και τύπου αεροσκάφους σε υποθετικό παράδειγμα που θέλω να φέρω. :wall: . Τέτοιος φαρμακόγλωσσος που είμαι, τους ...έφαγα τους ανθρώπους!
 
gonso":2spl23l9 said:
Με βάση αυτά που μας λές ( για τα οποία ήμουν σίγουρος) και για αυτόυς που ψάχνουν ακόμα τις απαντήσεις στα δύο ερωτήματα που είχα θέσει τότε......είναι το Δ και στα δύο ερωτήματα ;)

Ανάλογος σε πια χωρα αναφέρεσαι. Εάν λες για γερμανία κτλ τότε συμφωνώ και γω. Αλλα για ελλάδα δεν νομίζω να ήταν το Δ σε καμια από τις δυο ερωτήσεις ;)
 
Top