Kωδικοί αεροδρομίων

και για το LGAV V=Venizelos

Μέχρι πρόσφατα η Bangkok είχε έναν κωδικό, ο οποίος κληροδοτήθηκε από το Don Muang στο Suvarnabhumi. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους BKK. Λόγω της επαναλειτουργίας του παλαιού αεροδρομίου, ο παλαιος κωδικός ΒΚΚ έμεινε στο Suvarnabhumi και το Don Muang απέκτησε κωδικό DMK.

Δε θυμάμαι αν ο κωδικός HEW του δικού μας LGAT είχε προκύψει προ ή μετά της έναρξης λειτουργίας του LGAV. To θυμάμαι αρκετό καιρό πάντως :rolleyes:

όταν σε μια 'πόλη' υπάρχουν σε λειτουργία αρκετά αεροδρόμια, τότε δίνεται έμφαση στο να μη μοιάζουν μεταξύ τους -όσο γίνεται- οι τριγράμματοι κωδικοί. Aυτο για να μην πάει η βαλίτσα στο λάθος αεροδρόμιο...

δύο παραδείγματα:

DCA, IAD, BWI για Washington, DC
JFK, LGA, EWR, για New York
LIN, MXP για Milan

Πηγαίνετε airlinecodes.co.uk και στο πεδίο Airport Codes δώστε IATA Code "ZYR".Απίστευτο...To Midi Railway Station είναι ένας σταθμός τρένων στις Βρυξέλλες...Έχω περάσει δεκάδες φορές από'κει αλλά αεροπλάνο δεν έχω δει... :D Πως και το συμπεριέλαβαν στα αεροδρόμια;Μήπως παίζει τίποτα με εισητήρια που καλύπτουν και τη διαδρομή Ζάβεντεμ-Μιντί??Δεν ξέρω ποιός άλλος μπορεί να είναι ο λόγος... :?

mimithem":27djhkhl said:
Απίστευτο...To Midi Railway Station είναι ένας σταθμός τρένων στις Βρυξέλλες...Έχω περάσει δεκάδες φορές από'κει αλλά αεροπλάνο δεν έχω δει... :D Πως και το συμπεριέλαβαν στα αεροδρόμια;Μήπως παίζει τίποτα με εισητήρια που καλύπτουν και τη διαδρομή Ζάβεντεμ-Μιντί??Δεν ξέρω ποιός άλλος μπορεί να είναι ο λόγος... :?

Tα συστήματα κράτησης θέσεων έχουν τριγράμματους κωδικούς και για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς:

α) γιατί συμμετέχουν στο σύστημα Accesrail που έχει κωδικό 9Β και είναι μέλος της ΙΑΤΑ. Σε πολλές χώρες, οι σιδηροδρομικές μεταφορές αντιμετωπίζονται όπως και οι αερομεταφορές και εκδίδονται paper αεροπορικά εισιτήρια της ΙΑΤΑ που αφορούν σιδηροδρομική αερομεταφορά.

β) Πολλοί αερομεταφορείς εκδίδουν εισιτήρια για δρομολόγια τρένων ή λεωφορείων ως ανταπόκριση: θυμάμαι τη Λουφτχάνσα στο δρομολόγιο Φρανκφούρτη-Στρασβούργο, που γίνεται με το Lufthansa Bus. Επίσης, η Swiss, όταν πετάει για Βασιλεία-Μυλούζη, εκδίδει ένα αεροπορικό εισιτήριο μέχρι τη Ζυρίχη και μετά ΄κάνει ανταπόκριση με σιδηροδρομικό δρομολόγιο της Swiss Railways που αντιμετωπίζεται ως πτήση.

Tο δίκτυο των Νορβηγικών και Σουηδικών σιδηροδρόμων είναι περασμένο στα συστήματα κρατήσεων για εκδόσεις εισιτηρίων. To ίδιο και το Eurostar (κωδικός ΙΑΤΑ: 9F) Ισχύει και για πολλές άλλες χώρες αλλά δεν τις θυμάμαι όλες.

Δεν ξέρω αν όσο ζω θα δω τριγράμματο κωδικό ΙΑΤΑ και για τον Παλαιοφάρσαλο...

Δες περισσότερα εδώ: http://www.accesrail.com/travel/dspWelcome.html

Και μερικά παραδείγματα:
α)Αθήνα-Ζυρίχη-Βασιλεία
1. LX 1839 Y 20APR ATHZRH HS1 1715 1905 O FR 1
2. LX 7426 Y 20APR ZRHZDH HS1 2004 2118 O FR 1
OPERATED BY SWISS RAILWAYS

Παρ' όλο που το αεροδρόμιο της Βασιλείας έχει κωδικό BSL, εδώ χρησιμοποιείται το ZDH που είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός.

β)Κοπεγχάγη-Μαλμε (με τα τρένα Öresund)
1. 9B 8120 Y 14APR ZGHXFR SS1 0001 0024 SA
OPERATED BY SKANETRAFIKEN

γ)Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης-Μαλμε (με το ίδιο τρένο)
2. 9B 8120 Y 14APR CPHXFR SS1 0013 0024 SA

δ)Φρανκφούρτη-Στρασβούργο με το Lufthansa Bus
1. LH 6906 Y 14APR FRAXER HS1 0830 1115 O SA
OPERATED BY SUBSIDIARY/FRANCHISE

και άλλα πολλά τέτοια...

aakunz":2avb91os said:
Δε θυμάμαι αν ο κωδικός HEW του δικού μας LGAT είχε προκύψει προ ή μετά της έναρξης λειτουργίας του LGAV.
Αν θυμάμαι καλά, πιο παλιά το LGAT ήταν ATH στα αυτοκόλλητα των αποσκευών.

Ακριβώς, έτσι είναι...

mimithem":1xbon2cm said:
Πηγαίνετε airlinecodes.co.uk και στο πεδίο Airport Codes δώστε IATA Code "ZYR".Απίστευτο...To Midi Railway Station είναι ένας σταθμός τρένων στις Βρυξέλλες...Έχω περάσει δεκάδες φορές από'κει αλλά αεροπλάνο δεν έχω δει... :D Πως και το συμπεριέλαβαν στα αεροδρόμια;Μήπως παίζει τίποτα με εισητήρια που καλύπτουν και τη διαδρομή Ζάβεντεμ-Μιντί??Δεν ξέρω ποιός άλλος μπορεί να είναι ο λόγος... :?

Επίσης και στην Ελλάδα υπάρχουν κωδικοί IATA για Κομοτηνή και Ρέθυμνο, πόλεις οι οποίες δεν διαθέτουν πολιτικό αεροδρόμιο αλλά στις οποίες προωθούσε η ΟΑ επιβάτες της (από Αλεξανδρούπολη & Χανιά αντίστοιχα) με δικά της λεωφορεία πριν χρόνια.

ZKT Komotini
ZRE Rethymno

Αντίστοιχα υπάρχει και ο κωδικός ΙΑΤΑ για Δράμα, αν και δεν γνωρίζω αν υπήρχαν δρομολόγια της ΟΑ με λεωφορείο από Καβάλα προς Δράμα.

DRM Drama

L = Νότια Ευρώπη G = Greece

LGAG - AGrinio
LGAV - Athens Venizelos
LGAD - AnDravida
LGAL - ALexandroupolis
LGAT - AThens (old airport)
LGAX - AleXandria
LGBL - BoLos
LGEL - ELefsina
LGHI - HIos
LGHL - porto HeLi
LGIO - IOannina
LGIR - IRaklion
LGKA - KAstoria
LGKC - Kithira
LGKF - KeFalonia
LGKJ - Kastelorizo
LGKL - KaLamata
LGKM - Kavala aMygdaleonas
LGKN - KotroNi
LGKO - KOs
LGKP - KarPathos
LGKR - KeRkyra
LGKS - KaSos
LGKV - KaVala
LGKY - KalYmnos
LGKZ - KoZani
LGLE - LEros
LGLM - LeMnos
LGLR - LaRisa
LGMG - MeGara
LGMK - MiKonos
LGML - MiLos
LGMR - MaRathon
LGMT - MyTilene
LGNX - NaXos
LGPA - PAros
LGPL - astyPaLaia
LGPZ - PreveZa
LGRD - RhoDes (old airport)
LGRP - Rhodes Paradisi
LGRX - aRaXos
LGSA - SoudA
LGSD - SeDes
LGSK - SKiathos
LGSM - SaMos
LGSO - SyrOs
LGSP - SParti
LGSR - SantoRini
LGST - SiTia
LGSV - StefanoVikion
LGSY - SkYros
LGTG - TanaGra
LGTL - kasTeLi
LGTP - TriPoli
LGTS - TheSsaloniki
LGTT - TaToi
LGVO - VOlos (old airport)
LGZA - ZAkynthos

:) Γελαω διοτι εχει αφιερωμα στους κωδικους το περιοδικο 07/2007 της LUFTHANSA καi επεσε στα χερια μου την Δευτερα (LIS-MUC).Και εχουμε και λεμε , ειναι περιπου 10000 και 1ος του AAL (Aalborg - Denmark)και τελευταιο το ZRH (Zurich-Switzerland).....for futher informations http://www.iata.org και http://www.wikipedia.de