Kωδικοί αεροδρομίων

manolis

Νέο μέλος (Tourist)
δεν ξέρω αν το θέμα ειναι προφανές ή αν είναι κάτι που έχει συζητηθεί,μου έχει δημιουργηθεί όμως η απορία πως βγαίνουν τα αρτικόλεξα των αεροδρομίων-απο την IATAπ.χ. του ηρακλίου προφανώς ΗΕR,της ρόδου RHO,της αθήνας το παλιό ΑΤH και το καινουριο AIA,αλλά της θεσσαλονίκης γιατί ονομάζεται SKG?

Καλωσήρθες.

Η Αθήνα παραμένει ΑΤΗ και όχι ΑΙΑ, απλά παλιότερα υπήρχε και το HEW που ήταν για το Ελληνικό αλλά κανένας δεν το χρησιμοποίησε ποτέ.

Πέρα των προφανών περιπτώσεων (πχ. τα τρία πρώτα γράμματα ή κάποιος άλλος συνδυασμός γραμμάτων που παραπέμπει σε αυτόν) να παραθέσω και κάτι ιδιαίτερο: όλοι οι κωδικοί πόλεων και αεροδρομίων του Καναδά αρχίζουν από Y. Γενικότερα δεν υπάρχει κανόνας. Το θέμα καμία πόλη να μην έχει τον ίδιο κωδικό ΙΑΤΑ με κάποια άλλη.

Mipos apo SaloniKiGreece ????

Ακόμα και αν λύσεις το γρίφο της SKG υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που παραμένουν άλυτοι :

π.χ. το J που υπάρχει σαν πρώτο γράμμα σε πολλά ελληνικά αεροδρόμιο (JTY,JKH,JNX,JSI,JSY κλπ) ή και άλλα όπως CHQ για τα Χανιά.

Anyway, πρέπει να είναι και δύσκολο το να πρέπει να βρεις ξεχωριστό 3ψήφιο κωδικό για όλα τα αεροδρόμια του κόσμου

Για τα Χανιά δεν υπήρχε άλλη επιλογή γιατί το CHA είναι μία πόλη ονόματι Chatanooga, κάπου στο Τέννεσι των ΗΠΑ. Ορισμένοι κωδικοί είναι ιστορικοί, παραπέμπουν δηλαδή σε παλαιότερες ονομασίες πόλεων που δε χρησιμοποιούνται.

Αυτό συμβαίνει στην πρώην ΕΣΣΔ (LED Leningrad / Aγία Πετρούπολη) αλλά εκεί που "βγάζει μάτι" είναι στη Γροιλανδία, όπου από το 1985 και μετά, απαγορεύτηκε δια νόμου η χρήση των δανικών τοπονυμίων και έγινε υποχρεωτική η χρήση των αντίστοιχων γροιλανδικών. Έτσι έχουμε:

SFJ Sondre Stromfjord :arrow: Kangerlussuaq
GOH Godthab :arrow: Nuuk
THU Thule :arrow: Pittuffik
JUV Julianehavn :arrow: Upernavik καθώς και πολλά ακόμη αεροδρόμια και ελικοδρόμια του νησιού.

Πάντως, ο εντυπωσιακότερος κωδικός που έχω συναντήσει είναι το ΗΗΗ Hilton Head, κάπου στην Αμερική.

h an deis ola ta aerodromia kai poleis tou kanada ksekinou apo to Y ..
YTO :arrow: TORONTO
YVR :arrow: VANCOUVER
K T L

Όσον αφορά στους ελληνικούς κωδικούς από J, μία υπόθεση που κάνω είναι ίσως αντί να βάλουν Ι για Island (νησί) έβαλαν J. Νομίζω πως όλοι - ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία - οι κωδικοί που ξεκινούν από J είναι νησιά.

Ρε παιδιά,λύστε μου κει εμένα μια απορία σας παρακαλώ,μιας και είμαι πολύ νιούφης.

Τι διαφορά έχουν οι κωδικοί ΙΑΤΑ από τους ICAO;

Όσον αφορά τους κωδικούς των αεροπορικών εταιρίων, οι κωδικοί ΙΑΤΑ αποτελούνται αποκλειστικά από δύο χαρακτήρες (είτε μόνο αλφαβητικοί, είτε ένας αριθμητικός και ένας αλφαβητικός). Οι κωδικοί ICAO αποτελούνται από τρεις αλφαβητικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, η ΙΑΤΑ, για λογιστικούς και μόνον σκοπούς έχει κωδικοποιήσει τις αεροπορικές εταιρίες και με τριψήφιους κωδικούς (3 αριθμοί). Επίσης να σημειώσω ότι πολλές τσάρτερ εταιρίες, επειδή δεν είναι μέλη της ΙΑΤΑ, έχουν μόνο κωδικό ICAO.
π.χ.:
ΙCELANDAIR (IATA: FI / 10:cool: (ICAO ICE)
AEGEAN (IATA: A3 / 390) (ICAO AEE)

Eρχόμενοι στους κωδικούς αεροδρομίων τώρα. Οι κωδικοί της ΙΑΤΑ είναι αποκλειστικά τριγράμματοι (3 αλφαβητικοί χαρακτήρες) ενώ οι κωδικοί ICAO είναι αποκλειστικά τετραγράμματοι (4 αλφαβητικοί χαρακτήρες)

π.x.
Αθήνα (Ελληνικό) (ΙΑΤΑ: ΑΤΗ ή ΗΕW) (ICAO: LGAT)
Aθήνα (Βενιζέλος) (ΙΑΤΑ: ΑΤΗ) (ICAO: LGAV)

Eλπίζω να βοήθησα

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου...αλλά τα ήξερα αυτά... :p

Λάθος διατύπωση λοιπόν.Αυτό που ήθελα να μάθω είναι,ποιος ο ΛΟΓΟΣ να έχουμε 2 κωδικοποιήσεις;Υπάρχει κάποιος σκοπός;Ποια η διαφορά στους οργανισμούς IATA kai ICAO;