Frequency scanner / AirBand

Diamond SRH-789

Αγορασα πριν μερικες βδομαδες το Maycom AR-108 και την SRH-789 μετα τα οσα διαβασα σε αυτο το θεμα.. αφου το συμπερασμα που εβγαλα ηταν οτι το πακετο αυτο με καλυπτει για τις αναγκες που το θελω και με χαμηλό σχετικά κόστος.. Και οντως έτσι είναι.. Μακραν το καλύτερο.. "παιχνιδι" που έχω αγοράσει ποτέ μου :cool:

Απλα εχω μια απορια(την απάντηση της οποίας την έψαξα και στο google αλλά τελικά δεν την βρήκα) προς όσους έχουν την SRH-789. Η κεραια πανω εχει ενα διαγραμμα.. το οποιο προφανώς είναι για να ρυθμίζεις το μήκος της ανάλογα με τη συχνότητα στην οποία είσαι συντονισμένος. Έτσι στον κάθετο άξονα έχει τις συχνότητες.. στον οριζόντιο έχει το μήκος σε εκατοστα που πρέπει να τη ρυθμίσεις αναλογα με τη συχνοτητα που θελεις να επιλεξεις και το οποίο σου το υποδηλώνουν οι άσπρες οριζόντιες μπάρες που υπάρχουν στο διάγραμμα. Η απορία μου είναι ότι εκτος απ τα cm στον οριζόντιο και τα MHz στον κάθετο.. υπάρχουν κάτι ακόμα νούμερα (1.4 ή 3.5 ή 5.4 κτλ) τα οποία ως μονάδα μέτρησης έχουν κατι που είναι γραμμένο στα κινέζικα.. Έχει ιδεά κανείς σας τι μπορεί να σημαίνουν αυτά? Σήμερα που το σκεφτόμουν σκέφτηκα ότι το μέγιστο νούμερο που αναγράφεται σε αυτά τα νούμερα είναι το 6. Επειδη αυτο που στην ουσια θελω να μου πει αυτό το διάγραμμα είναι το πόσο πρέπει να ανοιξω την κεραια ανάλογα με τη συχνοτητα στην οποια θέλω να συντονιστώ... σκέφτηκα πως η κεραία στο πλήρες μέγεθος της αποτελείτε από 6 κομμάτια-τυχαίο?-(μαζί με αυτό στο οποίο αναγράφεται το διάγραμμα που αναφέρομαι).. έτσι το μυαλό μου πήγε στο εξής.. δοκιμάζοντας πχ το συνδυασμο 1.4 που είναι για τα 900MΗz, δηλαδή, ανοίγοντας μόνο το 1ο κομμάτι της καιρέας(αυτό με το διάγραμμα θεωρώ ως πρώτο) και το τέταρτο κομμάτι αυτής, το μήκος της καιρέας γίνεται περίπου όσο λέει στον ορίζοντιο άξονα(cm) του διαγράμματος δηλαδη περίπου ίσο με 20+ εκατοστά.. Αυτό το δοκίμασα και στους υπόλοιπους συνδυασμούς και είδα ότι ή μικρή μου θεωρία ισχύει.. μοναδική εξαίρεση που με έκανε να ρωτήσω και εσας.. είναι ότι για τα 300MHz γράφει 1.3 ή 5.4(το γιατί έχει δυο επιλογές ακόμη δεν το κατάλαβα) για τα οποία δοκιμάζοντας τη θεωρία μου για τον συνδιαδμό 5.4 βλέπω ότι το μήκος της κεραίας γίνεται περίπου 50cm ένταντι 70cm που λέει ο ορίζοντιος άξονας ότι θα πρέπει να είναι.. ΚΑΙ ένα ακόμη σημείο στο οποίο "μπάζει" η θεωρία μου είναι.. ότι γιατι πχ να λέει την μια φορά 5.4(δηλαδή άνοιξε τα κομμάτια 5 και 4 της κεραίας και κλείσε όλα τα υπόλοιπα) και την άλλη 4.5.. αφού σύμφωνα με τη θεωρία μου είναι το ίδιο πράγμα..?

Άρα! 1ο τι σημαίνουν τελος πάντων αυτά τα 1.4 - 1.6 - 3.4 κτλ στα δεξια του κάθετου διαγράμματος και 2ο γιατί στα 300MHz έχει να επιλέξουμε δυο διαφορετικά μήκη στην κεραία??

Υ.Γ. αναφορικά με την θεωρία μου.. αν είναι τελείως άκυρη σε σχεση με την πραγματικότητα.. χαίρομαι γιατί προφανώς αυτός που ξέρει τι παίζει.. τον έκανα να γελάσει με τις "ευφάνταστες" κοτσάνες που έγραψα :D

Αυτά. Ευχαριστώώ!

να ρωτήσω.
θα είμαι αθηνα μεχρι το σαββατο και θελω να αγορασω ενα σκανερακι.
προτείνετε maycom ar-108(79 €) ή AE 30H(89 €) ?????
πειτε μου αμα υπάρχουν κ αλλα μαγαζια που τα πουλανε( εκτοσ απο http://www.cobra-center.gr και το http://www.houseofradio.gr)

ευχαριστω! :D :D

air_boy":2vdclqcn said:
... και 2ο γιατί στα 300MHz έχει να επιλέξουμε δυο διαφορετικά μήκη στην κεραία??

Η ιδανική κεραία έχει μήκος όσο και το λ, όπου λ το μήκος κύματος που αντιστοιχεί στην συγκεκριμμένη συχνότητα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό, έτσι επιλέγονται κλάσματα του λ.
Έτσι, στα 300 MHz μπορείς να ρυθμίσεις την κεραία σου π.χ. είτε στο 1/4 λ, είτε στα 3/4 λ.
Για 1/4λ η κεραία σου θα έχει μήκος 25cm και για 3/4λ 75cm στα 300 MHz. (Δες το διάγραμμα πάνω στην κεραία).
Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα, τόσο μικρότερο το μήκος κύματος, άρα και μικρότερο μήκος στην κεραία σου.
Τώρα θα μου πεις γιατί όχι κεραία full wave; (λ=1) Γιατί π.χ. στην airband θα χρειαζόσουν μήκος κεραίας γύρω στα 2,5 μέτρα (όχι και πολύ πρακτικό για ένα φορητό δέκτη).

Η απλή κεραία μαστίγιο που τροφοδοτείται από την βάση της (χωρίς ειδικά κόλπα) πρέπει ιδανικά να έχει μήκος λ/4 και τα περιττά πολλαπλάσια αυτού, δηλαδή 3λ/4, 5λ/4 κλπ. Αυτό προκύπτει επειδή στη βάση της συνδέεται σε σχετικά χαμηλή αντίσταση 36-70 Ω και τροφοδοτεί το δέκτη με ρεύμα, ενώ στην κορυφή έχουμε "κόμβο ρεύματος", δηλαδή δεν κυκλοφορεί καθόλου ρεύμα αφού δεν συνδέεται κάπου.

Επομένως για τους 300 MHz (λ = 1000 mm) η κεραία πρέπει να είναι 250 mm ή 750 mm, όπως σωστά αναφέρεις στο δεύτερο μέρος του μηνύματος.

Μπορεί κάποιος να μου λύση την εξής απορία?

Έχω το Maycom AR-108 και θέλω όταν είμαι σπίτι να χρησιμοποιήσω έναν "φορτιστή"(δε ξέρω πως να το ονομάσω καλύτερα) για να μη αγοράζω τσάμπα μπαταρίες. Στο manual εκεί που περιγράφει το προϊόν σε μια συγκεκριμένη υποδοχή στα δεξιά του σκάνερ λέει ότι είναι "DC Jack" και από κάτω "Allows for using external DC wall Charger" αλλά δεν δίνει καμία επιπλέον πληροφορία. Μπορεί κάποιος να μου πει ποιός είναι ο κατάλληλος "φορτιστής" που θα πρέπει να πάρω για να τον χρησιμοποιήσω με ασφάλεια σε αυτό το σκανεράκι και αν μπορώ να τον αγοράσω από τα κοινά μαγαζιά ηλεκτρονικών ή θα πρέπει να τον αγοράσω από κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα?

Ευχαριστώ!

Με απόλυτη ασφάλεια, θα σου απαντήσει ένα κατάστημα ηλεκτρονικών (όχι Γερμανός).
Σε γενικές γραμμές, το αντικείμενο που ψάχνεις είναι ένας μετσαχηματιστής συνεχούς ρεύματος (dc adapter) και μάλιστα σε συγκεκριμένη τάση. Διαβάζοντας το manual του μαραφετιού σου, βλέπεις:
Power Source Internal DC 3.0 Volts (2 x AA Alkaline batteries)
Power Source External DC 7.2 - 16 Volts with rechargeable Ni-Cads
Αυτό σημαίνει πως ΑΝ βάλεις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μετασχηματιστή συνεχούς για να τις φορτίζεις. Ανάλογα τις μπαταρίες που θα πάρεις, αντιστοιχεί κάποιος ανάλογος σε Volt φορτιστής/μετασχηματιστής. Τα specification του σκάνερ σου λένε πως τάση του "φορτιστή" θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7.2 και 16 Volt.
Ρώτα σε κατάστημα ηλεκτρονικών για τις μπαταρίες και το μετασχηματιστή με το κατάλληλο (ομοαξονικό και universal φαντάζομαι) jack.

Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομία, πάρε από Lidl 6 επαναφορτιζόμενες ΑΑ μπαταρίες (για να έχεις 3 σετ) και τον φορτιστή τους (φορτίζει 4 ταυτόχρονα) και έχεις 4 στη πρίζα και 2 εντός του μηχανήματος. Να σου πάει ένα 20ρικο σύνολο και τέλος :mrgreen:

Συμφωνώ
Πάρε 6 επαναφορτιζόμενες ΑΑ μπαταρίες (για να έχεις 3 σετ) και τον φορτιστή τους (φορτίζει 4 ταυτόχρονα) και έχεις 4 στη πρίζα και 2 εντός του μηχανήματος.
Να σου πάει ένα 20ρικο σύνολο και τέλος.
Μην χρησιμοποιήσεις τροφοδοτικό και δώσεις κατ ευθεία ρεύμα το μηχάνημα γιατί τα τροφοδοτικά που πουλάνε δεν είναι απολύτως σωστά και δεν έχουν σωστή ανόρθωση

Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας! Αν και σκεφτόμουν κάτι σε μετασχηματιστή αφού τρεις μου απαντήσατε(ένας με πμ) και οι τρεις μου προτείνεται επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.. κάτι θα ξέρετε. Απλά @vassdel αυτό που λες: "Ρώτα σε κατάστημα ηλεκτρονικών για τις μπαταρίες και το μετασχηματιστή με το κατάλληλο (ομοαξονικό και universal φαντάζομαι) jack." αν πάω να το ρωτήσω σε κανένα κοινό κατάστημα ηλεκτρονικών φοβάμαι πως απ τη μια θα με κοιτάνε σαν να τους μιλάω κινέζικα.. και απ την άλλη αν καταλάβουν τι θα τους πω παίζει αυτό που θα μου δώσουν να είναι μην είναι το κατάλληλο όπως λέει ο GIANNHST. Έχεις να μου προτείνεις αν είναι κάποιο συγκεκριμένο? μια λύση που μου πρότεινε το μέλος στο πμ είναι το e-shop. Αλλά φορτιστή με jack(αν κατάλαβα καλά για τι πράγμα λες.. δεν βρήκα).

Φίλε air_boy μιας και απ'ότι βλέπω είσαι μεταξύ Θεσ/νίκης και Αλεξανδρούπολης θα σου πρότεινα 2 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνται με τηλεπικοινωνίες και θα σε κατατοπίσουν πλήρως αντί για οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών. Είναι τα http://meimaris.com/ και http://karaoglou.com/index.php?language=el&osCsid=f2fcb2789f2940dde8c194dbb2a70f7c . Διάλεξε και πάρε ανάλογα αν είσαι ανατολικά (περιοχή Μαρτίου) ή δυτικά (Συκιές)(μη θεωρηθώ ότι κάνω και διαφήμιση δηλαδή-αν άλλο μέλος γνωρίζει κι άλλο κατάστημα ας το αναφέρει) και κρίνε εσύ. Απλά έχω πάει και τα αναφέρω γιατί είναι πιο αξιόπιστα.