svstouk":v9qoig1s said:
Τώρα, επί του θέματος, ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος τι κυάλια θα ήταν καλά (έχω εμπειρία από τηλεσκόπια) για την παρατήρηση των αεροσκαφών. Όταν λέω καλά, αναφέρομαι κυρίως στη μεγέθυνση κι έπειτα στη μάρκα.
Στέφανε, καλως ήρθες στο κλάμπ!
Με τα κυάλια έχειώς εξής η ιστορία:
Τί θέλεις ακριβώς να παρατηρείς?
Άν πχ ενδιαφέρεσαι για overflying αεροπλάνα (μεγάλος μου έρωτας) τότε ενδείκνυται ο,τιδήποτε με πάνω απο 20x μεγέθυνση. Στις μεγάλες μεγεθύνσεις όμως χρειάζεσαι και αρκετά μεγάλο αντκειμενικό φακό για να μήν έχεις έλλειψη φωτεινότητας και ευκρίνειας. Μιλάμε για κυάλια της τάξης του 20x40, 20x50 ή και μεγαλύτερα. Υπάρχουν μερικές ρωσικές μάρκες (εντελώς άγνωστες) που μπορείς να βρέις σε παζάρια και πανηγύρια (δέν κάνω πλάκα) και με 50Ε το πολύ να πάρεις κυάλια 20x60 που να είναι πολύ καλά!
Τώρα, άν απλά συχνάζεις κοντά σε αεροδρόμια και θέλεις να δείς το registration εκείνου του 737 που κατεβαίνει, πιστέυω οτι κάτι σε 10x30 σε καλύπτει.
Υπάρχουν και κυάλια με δυνατότητα zoom (8-20x40 για παράδειγμα) αλλα για να πάρεις καλά τέτοια κυάλια πρέπει να ακουμπήσεις αρκετά λεφτά. Τα φθηνότερα είτε βγάζουν προβλήματα στον μηχανισμό τους (τα zoom είναι αρκετά πιό περίπλοκα απο τα κοινά ζευγάρια), είτε στην "άκρη" με την μεγάλη μεγέθυνση βλέπουν το χάλι τους (σε αντίθεση με την "μικρή" άκρη, οπου συνήθως είναι καλά).
Για μάρκες δέν έχω να σου συστήσω κάτι συγκεκριμένο, απλά συνιστώ ανεπιφύλακτα το να δοκιμάσεις το κυάλι πρίν το πάρεις. Ζήτα το, βγές απο το μαγαζί, και περίμενε να περάσει overflying (το έχω κάνει
). Αλλιώς μπορεί να ρίξεις μια γρήγορη ματιά και να σου φανεί καλό το ζευγάρι, και μετά κάτω απο τις πραγματικές συνθήκες να απογοητευτείς...!
Ελπίζω να βοήθησα!