Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Εγώ βλέπω τά εξής παράξενα:τα δύο πρώτα Puma είναι ολίγον τι διαφορετικά μεταξύ τους.Το πρώτο έχει γκρί ρύγχος και αυτήν-την-μαύρη-συσκευή-που-δέν-ξέρω-τί-είναι από κάτω και έχει επίσης εκτεθειμένο το βίντσι με το οποίο ανεβάζει τους απεγκλωβιζόμενους διασωθέντες (στην δεξιά πλευρά του).Εχει επίσης κάτι που μοιάζει με ψεκαστήρα..... :?:

Ενώ το από πίσω έχει μαύρο ρύγχος,δέν έχει την μαύρη συσκευή στο ρύγχος και το "καπέλο" τού στροφείου του είναι κίτρινο,ενώ τα wheelwells τών κύριων τροχών είναι πορτοκαλί.Επίσης δέν έχει "αυτό που μοιάζει με ψεκαστήρα".

Τίποτε άλλο παράξενο δέν βλέπω....
 
Το πρώτο ελικόπτερο είναι έκδοσης Combat SAR (έρευνα και διάσωση μάχης, δηλαδή διείσδυση στην εχθρική ενδοχώρα για ανάκτηση χειριστών που έχουν εγκαταλείψει ή για διασπορά ειδικών δυνάμεων κλπ.), γι' αυτό διατηρεί ανοιχτόχρωμη παραλλαγή low visibility. Τρομάρα μας το combat δηλαδή, χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας (αδιανόητη η έλλειψή του για ελικόπτερα αυτών των αποστολών) και σωλήνα ανεφοδιασμού εν πτήσει (όχι απαραίτητος, αλλά πολύ χρήσιμος για την αύξηση της εμβέλειας, αν μας ενδιαφέρουν βέβαια οι επιχειρήσεις στα μετόπισθεν των εχθρικών γραμμών). Η μαύρη συσκευή κάτω από το ρύγχος είναι το FLIR (forward-looking infra-red), συσκευή υπερύθρων για την παροχή στοιχειώδους ορατότητας στο πλήρωμα κατά τη διάρκεια νυχτερινών πτήσεων. Ο "ψεκαστήρας" (εννοείς τον κώνο στην δεξιά πλευρά του αεροσκάφους όπως το βλέπουμε;) είναι μάλλον μεγάφωνο για την επικοινωνία του πληρώματος με τους διασωζόμενους (προφανώς χρησιμοποιείται μόνο σε κανονικές αποστολές διάσωσης και όχι σε combat SAR, που διεξάγονται συνήθως νύχτα με το ελικόπτερο να προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν χαμήλοτερο ακουστικό, οπτικό, υπέρυθρο και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος). Το ελικόπτερο στο background είναι του ιδίου τύπου, αλλά σκέτο SAR, γι' αυτό δεν έχει FLIR και είναι βαμμένο με ποιο έντονο χρώμα, πάγια τακτική για όλα τα ελικότερα SAR, ειδικά πάνω από θάλασσα, προκειμένου να είναι ορατά από μεγάλη απόσταση.
 
Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση - μόλις γύρισα από τη δουλειά.

Λοιπόν, ο φίλος Μασσαλής Ιωάννης είναι σωστός σχεδόν σε όλα και σχετικά καλά ενημερωμένος. Αυτό όμως που ανέφερε ως "σωλήνας ανεφοδιασμού εν πτήσει" δεν υφίσταται: είναι ο τριπλός σωλήνας pitot του ελικοπτέρου που υπάρχει και στις δύο εκδόσεις (απλά στο πίσω ελικόπτερο δεν φαίνεται). Επίσης, η έλλειψη FLIR & Hoist στο "πορτοκαλί", είναι λόγω του ότι το 2ο δεν είναι ετοιμοπόλεμο αυτή τη στιγμή :?

Αυτό που είναι πραγματικά παράξενο στη φωτογραφία - αλλά δύσκολα διακρίνεται - είναι η έλλειψη συγκυβερνητών :D

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ελικόπτερα πρέπει να θέτουν σε λειτουργία τους κινητήρες τους για λόγους συντήρησης. Συνήθως αυτό γίνεται από τον νεότερο κυβερνήτη στη Μοίρα (αγγαρεία δηλαδή). Πριν λίγες μέρες όμως, όταν χρειάστηκε τα 6 αυτά ελικόπτερα να εκκινήσουν, το κάναμε 6 κυβερνήτες ταυτόχρονα και τα βάλαμε στη σειρά για φωτογράφιση. Αφού λοιπόν δεν θα πετούσαμε, δεν πήραμε συγκυβερνήτες και έτσι στη φωτό ψιλοφαίνεται :mrgreen:

Στο εξώφυλλο η φωτό είναι κομμένη (για να χωράει σε portrait. Η κανονική είναι σε landscape - όπως αυτή).

ΥΓ 1 Το πρώτο ελικόπτερο είναι αυτό που παρέθεσε πριν καιρό ο flesland: https://www.airliners.gr/community/gallery/image_page.php?album_id=9&image_id=22651

ΥΓ 2 Εγώ είμαι στο 2ο, το ελαφρώς "γυμνό" :twisted:
 
Αυτό που μού φαίνεται ώς "σωλήνας ψεκασμού" είναι το μακρύ αντικείμενο (στην αριστερή πλευρά τών ε/π,μάλιστα στο δεύτερο ε/π,όπου ήταν ο vassdel,το αντικείμενο αυτό είναι βαμμένο πορτοκαλί,όπως φαίνεται στην landscape αυθεντική φωτογραφία).

Πάντως φαίνεται ότι στην 384 ΜΕΔ υπάρχουν άτομα προικισμένα με ταλέντο φωτογραφικού σκηνοθέτη:τα ελικόπτερα είναι παρατεταγμένα εναλλάξ ανά ένα CSAR κι'ένα απλό SAR-άν παρατηρήσετε "μετά τής προσηκούσης προσοχής" θα το καταλάβετε από το γεγονός ότι κάθε 2ο ε/π έχει τα wheelwells βαμμένα επίσης πορτοκαλί.

ΥΓ 1.Η απουσία συγκυβερνητών δέν γίνεται σχεδόν καθόλου αντιληπτή-μάλιστα στο 1ο ε/π δέν φαίνεται ούτε κάν ο κυβερνήτης.
 
Αυτό που βλέπετε είναι το οριζόντιο ουραίο πτερύγιο.
Ίσως σας έχει παραπλανήσει η προοπτική της φωτογραφίας και το συγχέετε με "σωλήνα ψεκασμού" ή οτιδήποτε άλλο.
 
Hastaroth":3arnyfm2 said:
...Πάντως φαίνεται ότι στην 384 ΜΕΔ υπάρχουν άτομα προικισμένα με ταλέντο φωτογραφικού σκηνοθέτη
Αν δεν κάνω λάθος, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Γεράσιμο Βέβη, του περιοδικού Πτήση κ Διάστημα. Δεν είμαι 100% σίγουρος, μιας και δεν τον είδα από κοντά.
 
Vassdel, δεν ανέφερα ότι υφίσταται σωλήνας ανεφοδιασμού εν πτήσει, ίσα ίσα τόνισα ότι δεν υπάρχει, αν και θεωρείται από πολλές αεροπορίες απαραίτητος εξοπλισμός για τα ελικόπτερα Combat SAR. Για τα ελικόπτερα του τύπου που πετούν οι Γάλλοι συνάδελφοί σου, όπως αυτό :
http://www.airliners.net/photo/France-- ... 3870d802a6.
Καλές πτήσεις εύχομαι και ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του ευρύτερου αεροπορικού χώρου θα μας τιμούν με την παρουσία τους (και τις γνώσεις τους) στο forum.
 
vassdel":3auf6c5d said:
Hastaroth":3auf6c5d said:
...Πάντως φαίνεται ότι στην 384 ΜΕΔ υπάρχουν άτομα προικισμένα με ταλέντο φωτογραφικού σκηνοθέτη
Αν δεν κάνω λάθος, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Γεράσιμο Βέβη, του περιοδικού Πτήση κ Διάστημα. Δεν είμαι 100% σίγουρος, μιας και δεν τον είδα από κοντά.

Πάντως,το όλο στήσιμο τών ε/π εμένα μού δείχνει ότι κάποιος έδωσε την ιδέα να παραταχθούν εναλλάξ οι δύο "τύποι",διαφορετικά θα είχατε μπεί σε τυχαία σειρά.Εκτός άν το συμφωνήσατε και οι 6 κυβερνήτες μαζί.

vassdel":3auf6c5d said:
Συνεχίζω ακάθεκτος και αμετανόητος (μέχρι να με μπανάρουν ):
Η απόδειξη της συμμετοχής της Π.Α. στους ανήθικους και παράνομους αεροψεκαζμούς:
http://imageshack.us/f/190/screenshot20120517at514.png/
http://imageshack.us/f/837/screenshot20120517at513.png/
:thx: :thx: :thx: ακόμα γελάω :D
Τελικά AZAX ήταν ή FORTE;

sierra_sotiropoulos":3auf6c5d said:
Αυτό που βλέπετε είναι το οριζόντιο ουραίο πτερύγιο.
Ίσως σας έχει παραπλανήσει η προοπτική της φωτογραφίας και το συγχέετε με "σωλήνα ψεκασμού" ή οτιδήποτε άλλο.
Πρός στιγμήν μού πέρασε κι'εμένα η σκέψη ότι ήταν πτερύγιο,αλλά έχοντας κατά νού το γεγονός ότι τα περισσότερα ε/π δέν έχουν horizontal stabilizer,την απέρριψα.
 
vassdel":28jeu62a said:
Συνεχίζω ακάθεκτος και αμετανόητος (μέχρι να με μπανάρουν :twisted: :twisted: :twisted: ):
Η απόδειξη της συμμετοχής της Π.Α. στους ανήθικους και παράνομους αεροψεκαζμούς:
http://imageshack.us/f/190/screenshot20120517at514.png/
http://imageshack.us/f/837/screenshot20120517at513.png/

Τώρα εξηγούνται όλα!!! Vassdel προσκυνώ! :thx:
 
Top