Αεροπλάνο με ..."σιγαστήρα"!
Αεροπλάνο με ..."σιγαστήρα"!
PATHFINDER
χτές | 13:11, ανανέωση: χτές | 15:16
Ο εκκωφαντικός θόρυβος ενός επιβατικού τζετ θα μπορούσε να γίνει παρελθόν, μετά την αποκάλυψη μιας ομάδας μηχανικών του αεροδιαστήματος, για το σχεδιασμό ενός "σιωπηλού" αεροσκάφους.
Ενός αεροπλάνου τόσο ήσυχου που θα είναι αδύνατον να το ξεχωρίσουμε ανάμεσα στους υπόλοιπους καθημερινούς αστικούς θορύβους.
Οι χρηματοδότες αυτής της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων της Rolls-Royce, της Boeing και της βρετανικής κυβέρνησης, είναι βέβαιοι ότι μπορεί να βγει στην παραγωγή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Λεπτομέρειες του σχεδιασμού του αεροσκάφους αυτού, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συμβούλιο της Βρετανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, που διεξήχθη στο Δουβλίνο.
Ο δόκτωρ Anurag Agarwal, μηχανολόγος σχεδιαστής, και μέλος της αρχικής ομάδας για το "σιωπηλό αεροσκάφος" μας είπε: "Δε θα ακούγεται δυνατότερα από τους παρασκηνιακούς θορύβους της πόλης, ούτε καν κατά την προσγείωση ή την απογείωσή του."
"Υπολογίζουμε ότι θα είναι πιο ήσυχο από τους συνηθισμένους θορύβους της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους, οπότε δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον ηχορύπανση όσοι ζουν κοντά στα αεροδρόμια και τους αεροδιαδρόμους του."
Ο Paul Collins, επικεφαλής της σχετικής μελέτης, μας λέει:"Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν αυξηθεί κατά 3-4% το χρόνο, μέσα στα τελευταία χρόνια, και αυτό θα συνεχιστεί και για την επόμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα του θορύβου, τόσο από τα τοπικά αεροδρόμια όσο και από τα μεγαλύτερα όπως αυτό του Heathrow και του Gatwick, στο Λονδίνου, να συνεχιστεί και να γίνει πιο έντονο."
"Με το "σιωπηλό αεροπλάνο", μιλάμε για εντυπωσιακή μείωση του θορύβου στις περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσουμε μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει τη Βρετανική βιομηχανία αεροσκαφών να γίνει πιο ανταγωνιστική."
Το προτεινόμενο σχέδιο, διαφέρει ριζικά από αυτό του συμβατικού εμπορικού αεροσκάφους. Το σιωπηλό αεροπλάνο θα είναι παρόμοιο σε μέγεθος με ένα Boeing 767 με ακτίνα 4.000 μιλίων, και χωρητικότητα 250 επιβατών, μόνο που οι θέσεις θα βρίσκονται σε μια μεγάλη τριγωνικού σχήματος περιοχή, η οποία θα διπλασιάζεται με την άτρακτο και το φτερό. Μια μεγαλύτερη έκδοση του αεροσκάφους αυτού, θα μπορούσε να μεταφέρει μέχρι και 800 επιβάτες.
Κάνοντας τα φτερά και την άτρακτο μέρος της ίδιας αναπόσπαστης κατασκευής, θα πρέπει επίσης να μειωθεί σημαντικά η αντίσταση του αέρα και η κατανάλωση καυσίμων.
Οι 4 μηχανές τζετ θα είναι επίσης τοποθετημένες μέσα και πάνω από το κυρίως σώμα του αεροσκάφους, έτσι ώστε ο θόρυβος να εκτρέπεται προς τα πάνω. Οι μηχανές θα περιβάλλονται από ένα μονωτικό υλικό, και θα είναι εγκατεστημένες με ρυθμιζόμενα ακροστόμια τα οποία μπορούν να γίνονται πλατύτερα κατά την απογείωση, μειώνοντας την ταχύτητα που αποβάλλονται τα καυσαέρια από την εξάτμιση, και κατά συνέπεια και το θόρυβο.
"Κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μεγάλο ύψος, όταν πια τα επίπεδα θορύβου δεν αποτελούν πρόβλημα, τα ακροστόμια μπορούν να κλείσουν και πάλι, για να δώσουν τη μέγιστη ώθηση και απόδοση στον κινητήρα," όπως μας λέει ο Dr. Agarwal.
Η πρωτοβουλία για το "σιωπηλό αεροσκάφος," μια μελέτη που εμπλέκει 40 επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, ξεκίνησε πριν 3 χρόνια από τον καγκελάριο G. Brown, με σκοπό τη διασφάλιση της παραμονής της Βρετανίας στο στίβο της αεροναυπηγικής. Το στάδιο του σχεδιασμού του συγκεκριμένου αεροσκάφους, χρηματοδοτείται με 2,6 εκ. δολάρια από την υπηρεσία εμπορίου και βιομηχανίας.
Το προτεινόμενο "σιωπηλό αεροσκάφος" αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας η οποία περιλαμβάνει ακόμα διαβουλεύσεις με τις Αρχές Βρετανικών Αεροδρομίων (ΒΑΑ), το Ανατολικό Αεροδρόμιο του Νότινχαμ (Μέσης Αγγλίας) και την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας.
"Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το θόρυβο ακόμη περισσότερο, αλλάζοντας τη γωνία προσγείωσης του αεροπλάνου, έτσι ώστε να ξοδεύει λιγότερο χρόνο σε οριζόντια πτήση, όταν πλησιάζει στο έδαφος," μας λέει ο P. Collins.
"Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε αυτό, χωρίς πρώτα να συμβουλευτούμε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και τη (ΒΑΑ) οι οποίοι έχουν τα δικά τους μοντέλα μείωσης του θορύβου γύρω από τα αεροδρόμια."
The Scotsman
link
http://news.pathfinder.gr/periscopio/235049.html