sokratismalamas":25yc9unj said:
Γεια σας παιδιά ! Με αφορμή τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ άρχισα να ψάχνω περί των ελεγκτών και θα ήθελα κάποιος που γνωρίζει (εάν υπάρχει ) να ρίξει φως σε κάποια σκοτεινά σημεία
Λίγο πολύ είναι σαφή τα πλαίσια δραστηριότητας του ελεγκτή . Ποιες είναι όμως σήμερα οι μηνιαίες απολαβές του ;
Η εκπαίδευση στη σχολή της ΥΠΑ πόσο διαρκεί ; Πόσο καιρό μετά την εκπαίδευση ξεκινάει ο ελεγκτής πλήρη καθήκοντα ; Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση εκ των προτέρων
Οι ΕΕΚ στην Ελλάδα έχουν διάφορες ειδικότητες. Στον διαγωνισμό που τρέχει οι 25 αν δεν απατώμαι θα εργαστούν στο Κέντρο Ελεγχου Περιοχής στο Ελληνικό. Οι υπόλοιποι σε αεροδρόμια.
Στο Ελληνικό παρέχονται υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας (με ραντάρ) σε όλο το FIR που είναι χωρισμένο σε τομείς. Δηλαδή στα υπεριπτάμενα (πχ Emirates από Ντουμπάι που διασχιζει το FIR της Αθήνας on course to e.g. Rome) αλλά και στις αφιξεις/αναχωρήσεις των Ελληνικών αεροδρομίων μέχρι ο έλεγχος να μεταβιβαστεί στις προσεγγίσεις.
Στα αεροδρόμια παρέχονται υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας στις τερματικές των αεροδρομίων (εννοείται και Πυργους) και λίγο πιο μακριά μέχρι ορισμένο υψος. πχ για τα μικρά α/δ Μυκονο, Σαντορίνη, Κω χοντρικά μεχρι τα 10000 πόδια και για τα μεγαλυτερα του διαγωνισμου Ρόδο, Ηράκλειο χοντρικά μέχρι τα 15.000 - 20.000. Στα μικρά ο ελεγχος γινεται old fashioned διαδικασιακά με αναφορές πιλότων και χαρτί-μολύβι και μια συμβουλευτική οθονη. Στη Ροδο και το Ηρακλειο με χρήση επιτηρησης Ρανταρ. Ο σκοπος ειναι ο διαχωρισμός και η καθοδήγηση των αεροπλάνων βάζοντας τα στη σειρά μεχρι να μεταβιβαστουν στον πυργο. Ο πυργος διαχωρίζει προσγειώσεις/απογειώσεις ανάλογα με τις επιδόσεις και τον τύπο και κανει την μίξη της κυκλοφορίας (ελαφρά με μεγάλα τζετ κλπ)
Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας : Περίπου 5-6 μηνες για βασική εκπαίδευση (θεωρία και στοιχειώδης προσομοίωση)
Μονάδες : Χοντρικά 6-12 μήνες για την πρώτη ειδικότητα (Ελεγκτής σχεδιασμού στο Ελληνικο, Ελεγκτης Πυργου Ελεγχου στα αεροδρόμια) Pre-On the Job & on the job training. Μετά συνήθως δουλευει κάποιος 1 σεζον με την νέα ειδικότητα και αν κρίνει η μονάδα ότι είναι έτοιμος ξεκινάει εκπαιδευση για την επόμενη (simulation και θεωρία) που είναι ο ελεγκτής ραντάρ περιοχής (Ελληνικό) ή προσέγγισης (αεροδρόμια)
Γενικά μέσα σε 3 χρόνια από την πρόσληψη συνήθως έχεις ολοκληρώσει τις ειδικότητες και συνεχίζεις με τις ετήσιες εκπαιδευσεις/εξετάσεις για την διατήρηση. Στα αεροδρόμια οι διαδικασίες είναι λίγο πιο σύντομες. Πρώτοι απ'όλους 'πιάνουν μικρόφωνο' οι Πυργαίοι.
Μισθός: Ξεκινάς με το βασικό + επίδομα που παίρνει όλη η ΥΠΑ. Ο βασικος ειναι γυρω στα 800 και το επιδομα της ΥΠΑ δεν θυμαμαι. Οταν πάρεις την πρώτη ειδικότητα (πλαννερ ή πυργος) το επίδομα ΥΠΑ αυξάνεται λόγω της ειδικότητας γυρω στα 1100.
στη δευτερη (μόνο οσοι είναι σε μονάδες με ρανταρ) παίρνεις νομιζω αλλα 250. Για να τα παίρνεις αυτά γράφεις τις απαιτούμενες από το νομο ώρες κάθε χρόνο.
Αυτά μ'εχρι τώρα. Την περασμένη εβδομάδα η ΥΠΑ "αναδιαρθρώθηκε" με άγνωστες συνέπειες.