Ατυχήματα - συμβάντα της Turkish Airlines

  • Thread starter aas59
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Re: Ατύχημα της ΤΗΥ στο Amsterdam

Απ' ότι φαίνεται πρέπει να βγήκε το πόρισμα...
...But the Dutch Safety Board said in its final report that a combination of the altimeter problems, bad reactions from the Turkish Airline pilots, as well as a loss of speed and insufficient directions from air traffic control, led to the crash...

καθώς και οι απαραίτητες συστάσεις
...urging the industry to improve training and reporting of technical glitches....

Περισσότερα:
:arrow: http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSLDE6450Y0
 
Re: Ατύχημα της ΤΗΥ στο Amsterdam

Με μεγάλη μου έκπληξη (αλλά και χαρά) έμαθα προσφάτως πως τα τελευταία 737 NG που βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής,
ενσωματώνουν νέο callout στο EGPWS, συμμορφούμενα με την προτροπή των Ολλανδών στο πόρισμα: "Boeing, FAA and EASA should assess
the use of an auditory low-speed warning signal as a means of warning the crew and - if such a warning signal proves effective - mandate its use."
Προς αφύπνιση λοιπόν των πληρωμάτων, το EGPWS φωνάζει πλέον: "Airspeed Low" :cool:
 
Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

Οι επιβαίνοντες και το πλήρωμα είναι καλά. Το περιστατικό συνέβει εν πτήση απο Όσλο προς Κων/πολη.

http://www.skai.gr/news/world/article/1 ... roskafos-/
 
Re: Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

Περίεργο περιστατικό γιατί εάν ο μασκοφόρος επιβάτης επιβιβάστηκε στο Όσλο, τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα και με το πόσο ασφαλή είναι τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε τις Τουρκικές Αερογραμμές ότι δεν είναι ασφαλείς. Τώρα που ένα Ευρωπαϊκό και μάλιστα Σκανδιναβικό αεροδρόμιο άφησε να επιβιβαστεί στο α/φ επιβάτης με εκρηκτικά, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και θα πρέπει να ασχοληθούμε και με το πόσο είναι ασφαλή τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Εύχομαι να μην έχουμε αντίστοιχο περιστατικό στα Ελληνικά αεροδρόμια γιατί θα γίνει χαμός και από τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
 
Re: Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

@ Belavia

Από πού συμπεραίνεις ότι ο επιβάτης είχε όντως μαζί του εκρηκτικά; Ο επιβάτης ισχυρίστηκε ότι είχε εκρηκτικά και απείλησε ότι θα ανατίναζε το αεροσκάφος.
 
Re: Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

Εάν διαβάσεις το άρθρο προσεκτικά πουθενά δεν λέει ότι ο μασκοφόρος ισχυρίστηκε ότι είχε εκρηκτικά. Εγώ αναφέρω το περιστατικό ως περίεργο και εάν αποδειχθεί ότι ο μασκοφόρος επιβιβάστηκε στο Όσλο. Οπότε να σχολιάζουμε όταν έχουμε να πούμε κάτι και όχι μόνο και μόνο για να επιτεθούμε στους άλλους.
Δεν μπορούμε να πούμε κάτι εάν δεν γίνουν έρευνες .....και εάν μας πληροφορήσουν ......και εάν δεν το θάψουν το θέμα τα ΜΜΕ.
 
Re: Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

Λοιπόν,γιά να μπούν τα πράγματα σε μία τάξη:

1.Σύμφωνα με το Ουράνιον δημοσίευμα (δηλαδή τού SKY),"Ένας μασκοφόρος, που μιλούσε τουρκικά κι ήταν εφοδιασμένος με εκρηκτικά, προσπάθησε να εισέλθει την Τετάρτη το βράδυ στο πιλοτήριο τουρκικού επιβατικού αεροπλάνου."
Οπότε ο εν Ελλάδι Ουράνιος δίαυλος έχει ασφαλείς πληροφορίες ότι ο επιβάτης είχε μαζί του εκρηκτικά,ή το λέει έτσι,γιά να δημιουργήση εντυπώσεις και να βγάλη νούμερα;
Προσέξτε:δέν λέει το δημοσίευμα "ισχυρίστηκε" αλλά "ήταν εφοδιασμένος".Αλλο το να λές "έχω μαζί μου εκρηκτικά κι'άν δέν γυρίσετε στο Οσλο θα σάς κάνω όλους σκόνη" κι'άλλο να λές το ίδιο πράγμα δείχνοντας ένα ματσούκι δυναμίτη με αναμμένο φυτίλι.

2.Σύμφωνα με το αυτό δημοσίευμα,ο επιβάτης με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο (και ενδεχομένως όχι μόνο αυτό....) προσπάθησε να μπή στο πιλοτήριο,αλλά προφανώς έμεινε στην προσπάθεια.

3.Επίσης σύμφωνα με το αυτό δημοσίευμα "Τελικά, ο αεροπειρατής εξουδετερώθηκε από την τουρκική αστυνομία στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου το αεροσκάφος προσγειώθηκε ασφαλώς."Δηλαδή ο Τούρκος Κ1 έκρινε ότι μπορούσε να συνεχίση την πτήση του μ'έναν τέτοιο επιβάτη;Τότε είτε ο επιβάτης δέν είχε εκρηκτικά ή τού τ'αρπάξανε οι τού πληρώματος.

Μυστήρια πράγματα δηλαδή....
 
Re: Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

Belavia":1ak54nx0 said:
Οπότε να σχολιάζουμε όταν έχουμε να πούμε κάτι και όχι μόνο και μόνο για να επιτεθούμε στους άλλους.




http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16702849.asp?gid=233
Μεταφράζω από τον παραπάνω σύνδεσμο (τα bold δικά μου):

Ο 40χρονος αεροπειρατής Cuma Yaşar, o οποίος ανέφερε ότι είχε βόμβα, ακινητοποιήθηκε από τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της ΤΗΥ που εκτελούσε την πτήση από το Όσλο προς την Κωνσταντινούπολη και προσήχθη στην εισαγγελία του Bakırköy. Ο Yaşar έδειξε την κάρτα αναπηρίας που είχε μαζί του και επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Yaşar, που εξετάζεται στην κλινική ψυχικών νοσημάτων του Bakırköy, προσήχθη ενώπιον του δικαστή όπου και ισχυρίστηκε πως όταν δεν παίρνει τα φάρμακά του στην ώρα τους, περιέρχεται σε σύγχυση. Όταν ο δικαστής ανέφερε πως κατά τα λεγόμενα των μαρτύρων φώναζε πως είχε βόμβα, ο Yaşar ανταπάντησε πως δεν θυμόταν τίποτα. Το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του Yaşar.

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/01/0 ... san_panigi
Μεταφράζω κι από το παραπάνω:

Επιβάτης που φορούσε μάσκα και έλεγε ότι είχε στην κατοχή του βόμβα, απαίτησε την εκτροπή της πορείας αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε πτήση από το Όσλο στην Κωνσταντινούπολη. Οι επιβάτες της πτήσης ακινητοποίησαν τον Cuma Yaşar, ο οποίος προξένησε πανικό.

Στιγμές αναστάτωσης έζησαν οι επιβάτες της πτήσης, όταν ένας επιβάτης της πτήσης της ΤΗΥ από το Όσλο προς την Κωνσταντινούπολη, κατευθυνόμενος προς το θάλαμο διακυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι είχε στην κατοχή του βόμβα. Ο 40 χρόνος τούρκος επιβάτης Cuma Yaşar από τη Batman, ακινητοποιήθηκε από σουηδό επιβάτη. Aφού το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Atatürk και ακινητοποιήθηκε σε ασφαλή τοποθεσία, ο επιβάτης που προξένησε τον πανικό συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο αεροσκάφος τύπου 737-800 και που εκτελούσε την πτήση ΤΚ-1754 των Τουρκικών Αερογραμμών, ενώ βρισκόταν εντός του βουλγαρικού εναερίου χώρου και απέμεναν περίπου 30 λεπτά πριν τη διαδικασία της καθόδου, ένας επιβάτης ονόματι Cuma Yaşar, φορώντας μάσκα και φωνάζοντας "έχω βόμβα επάνω μου" απαίτησε την αλλαγή της πορείας της πτήσης.

Μέσα στον πανικό κι ενώ το πλήρωμα προσπαθούσε να αποτρέψει τον Yaşar, o oποίος προσπαθούσε να εισέλθει στο θάλαμο διακυβέρνησης, ένας σουηδός επιβάτης ονόματι Dag Gjerstad ακινητοποίησε τον αεροπειρατή πέφτοντας πάνω του. Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 59 επιβάτες προσγειώθηκε στις 20:30 αφού του δόθηκε προτεραιότητα στην προσγείωση και στάθμευσε σε απομονωμένη τοποθεσία.

Αφού εισήλθε εντος ομάδα ειδικών δυνάμεων, ο Yaşar συνελήφθη και προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα. Στην ανάκριση που ακολούθησε, ο Yaşar έδειξε την κάρτα αναπηρίας που είχε επάνω του και επικαλέστηκε ψυχικά προβλήματα. Αφού αποβιβάστηκαν οι επιβάτες από το αεροσκάφος, εξακριβώθηκε πως δεν υπήρχαν εκρηκτικά στην κατοχή του Yaşar.

Από το CNN βρίσκω το εξής:
http://edition.cnn.com/2011/WORLD/europ ... index.html

Και στα ελληνικά (από τη Φωνή της Τουρκίας):
http://www.trtgreek.com/trtworld/gr/new ... 8941d3ccda
 
Re: Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος της Turkish

Και επειδή φίλε aakunz ο φίλτατος Belavia μπορεί να έχει πρόβλημα με τις τουρκόφωνες πηγές, να και ένας σύνδεσμος απο το ATW.

http://atwonline.com/international-avia ... acker-0106

Αντιγράφω και τα bold δικά μου :

atwonline":wdsuzmx1 said:
Passengers aboard a Turkish Airlines flight from Oslo on Wednesday overpowered a hijacker as the plane landed at Istanbul Ataturk, Reuters reported.

According to the Turkish Dogan News Agency, the attempt took place as Flight TK1754 started its descent. A man tried to force his way into the cockpit of the aircraft saying, “I have a bomb,” but was subdued by passengers, the news agency reported.

The plane landed without further incident and the individual was detained by police according to press reports. No explosives were found. There were no reports of injuries.

-EDIT- Μόλις είδα ότι έχεις βάλει link και από το CNN.
 
Top