Αποσυμπίεση Καμπίνας A3-560

  • Thread starter Thread starter ap1986
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Υπάρχει όμως και το πλήρωμα καμπίνας που μπορεί να ενημερώσει. Ίσως αυτό θα έκανε πιο απλά τα πράγματα. Από το ΄΄Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση κρίσης΄΄ στο ΄΄Δεν υπάρχει πρόβλημα ικανότητας πτήσης, υπάρχει θέμα στην αποσυμπίεση και κατεβαίνουμε σε ασφαλές ύψος΄΄, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτές οι απλές λεξούλες, να είσαστε σίγουροι ότι θα έλυναν πολλά.

Δουλειά του πληρώματος καμπίνας είναι να μείνει σε εγρήγορση και σε πλήρη συνείδηση ώστε να κάνει αυτό για το οποίο έχει εκπαιδευτεί: να διαφυλάξει τις ζωές των επιβατών και να εφαρμόσει τους κανονισμούς και τις διαδικασίες. Οι διαδικασίες δεν προβλέπουν φράσεις όπως "Ηρεμήστε κυρία μου, όλα θα πάνε καλά, πετάμε με ασφάλεια, ο πιλότος ξέρει τι κάνει, μόλις φτάσουμε σε ασφαλές ύψος όλα θα φτιάξουν". Στην αεροπορία η απόσταση από το απλό συμβάν μέχρι την τραγωδία μπορεί να απέχει δύο δευτερόλεπτα. Προτιμώ να τα αφιερώσουν σε όσα προβλέπονται.

Καταλαβαίνω ότι σε μια επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί ο κυβερνήτης να ενημερώνει τι συμβαίνει και γιατί. Παρόλα αυτά κάποιες αόριστες για τους επιβάτες ανακοινώσεις, γίνονται.
Το "παρόλα αυτά" εδώ είναι ενδεικτικό της σκέψης: "Ναι, οι πιλότοι φόρεσαν μάσκα από την πρώτη στιγμή και πρώτο τους μέλημα ήταν να πετάξουν το αεροσκάφος εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται με βάση τις ενδείξεις στα όργανα και το τι προβλέπουν οι διαδικασίες, αλλά έπρεπε να μας πουν κάτι κι εμάς που φοβόμασταν".
Κάπου όπα δηλαδή με τι θα μας φαινόταν σωστό.

Ασχολούμαι με την αεροπορία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω υπάρξει Κ1 σε μονοκινητήριο, έχω διαβάσει δεκάδες βιβλία περί ατυχημάτων και διαδικασιών. Αν ήμουν επιβάτης στην πτήση αυτή ή σε άλλη με παρόμοιο συμβάν, θα ήθελα το πλήρωμα καμπίνας να εφαρμόσει κατά γράμμα τα προβλεπόμενα και όχι να με νταντέψει για να μη φοβάμαι.
 
Ως χειριστής του A320 μπορώ να δώσω απλά τα 2 cents μου για το περιστατικο οπως λεμε και στο χωριο μου.

Είχαν απώλεια πίεσης της καμπίνας. Που σημαίνει ότι το cabin altitude αρχισε να "ανεβαίνει" απο τα 7000 ποδια που ειναι κανονικα στο cruise -ωστε να εξοιμοιωθει με την εξωτερικη ατμοσφαιρικη πιεση, εφοσον υπηρχε μια διαρροη απο καπου. Αρχικα βγαινει ενα caution οσο αρχιζει να ανεβαινει το cabin altitude και οταν περασει τα 10.000 ποδια γινεται master warning. Αναλογα με το ποσο γρηγορα ανεβαινει το cabin altitude θα αποφασισουν οι πιλοτοι (δύο ειναι οχι ενας) για το αν θα κανουν ενα κανονικο decent η ενα emergency decent. Αν το αντιληφθουν νωρις και η πιεση μειωνεται ανα πχ 500 feet/minute δεν χρειαζεται emergency decent. Εαν το αντιληφθουν αργοτερα η εαν η διαρροη ειναι μεγαλη τοτε επιβαλλεται emergency decent. Το μονο που εχει να πει ο Pilot monitoring -δεν εχει σημασια αν ειναι ο captain η ο First officer - ειναι "Cabin crew emergency decent" στην ανακοινωση ωστε να ξερει το πληρωμα τι συμβαινει και να ασφαλισει την καμπινα.

Η διαδικασία όπως την ορίζει το manual του Airbus ειναι . Masks on. Establish communications. Select open decent to FL100 η στο lowest safe altitude αναλογα με το terrain, max speed (εαν δεν εχει damage το αεροπλανο) and full speed brake. META απο αυτη την αρχικη σειρα ενεργειων, ενημερωνεται το ATC, κανουν squawk 7700, signs on, και Announcent στην καμπινα. Ο ακρωγονιαιος λιθος της αεροπορια, AVIATE, NAVIGATE, COMMUNICATE. Πρωτα παντα πεταμε το αεροπλανο, μετα ασχολουμαστε με το που ειμαστε και που παμε και ΤΕΛΟΣ επικοινωνουμε, ειτε με το ATC ειτε με την καμπινα.


Οι μάσκες πέφτουν αυτόματα στα 14000 πόδια cabin altitude, αν δεν πεσουν αυτοματα υπαρχει ενας διακοπτης που τις ενεργοποιει χειροκινητα και ειναι και μερος του checklist. Ειναι μια απλη διαδικασια καθως ολα τα λειτουργικα συστηματα του αεροπλανου λειτουργουν κανονικα. Απλα πρεπει να πετανε χαμηλα. Αν ηταν 200 μιλια απο τη Βαρκελωνη λογικα θα συνεχιζαν. Προφανως λογω της μεγαλης ταχυτητας καθοδου και του full speed brake δημιουργουνταν η αισθηση αναταραξεων στην καθοδο (καθως το speed brake διαταρασσει την ομαλοτητα του airflow πανω απο τα φτερα, και ολοι οι jet setters του ινσταγκραμ στην καμπινα πανικοβληθηκαν και νομιζαν οτι "πεφτουν".

Η διαδικασία του emergency decent εινια η μια απο τις 7 διαδικασιες του airbus που επιβαλει memory items. Να κανουμε τα βηματα δηλαδη απο μνημης λογω του ποσο γρηγορα πρεπει να γινουν. Ο μονος σκοπος ειναι να κατεβει το αεροπλανο χαμηλα και αυτο σε λιγοτερο απο 12 λεπτα που διαρκει το χημικο οξυγονο που παραγεται με την ενεργοποιηση της μασκας στην καμπινα. Το να χασεις 25000 ποδια με ταχυτητα 330 knots και full speed brake παιρνει 4 λεπτα περιπου. Δεν εγινε καμια βουτια και κανενα brace for impact. Ολα ηταν ελεγχομενα και κατι που οι πιλοτοι εχουν κανει στο simulator πολλες φορες. Απλα τωρα εγινε στην πραγματικοτητα.

Ο υγιής άνθρωπος αναπνέει κανονικά μέχρι και τα 14000 πόδια, όποτε αμφιβάλλω αν ζαλιστήκαν οι επιβάτες εκτός και αν έγινε explosive decompression, αν ανοιξε τρυπα δηλαδη καπου και η πιεση της καμπινας αρχισε να μειωνεται ραγδαια, αλλα στην περιπτωση αυτη θα υπηρχε fog και δυνατος κροτος στην καπμινα κατι που δεν αναφερθηκε.

Δε μπορώ να σχολιάσω την παραπληφορηση από τα κανάλια και από τα άρθρα που μιλάνε για βουτιά και ανεξέλεγκτους τρανταγμους και είδαν τη θάλασσα από το παράθυρο (λογικό νομίζω γιατί η Νάπολη είναι παραθαλάσσια πόλη) και νόμιζαν ότι θα βουτήξουν μέσα.

Το πλήρωμα κάνει ότι μπορεί με την εκπαίδευση που δέχεται. Καλώς η κακώς η εκπαίδευση τους αν και καλύπτει θέμα αποσυμπίεσης κυρίως εστιάζει στη διαχείριση των επιβατών και της καμπίνας όποτε δεν γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του emergency decent.

Τα πάντα στην αεροπορία είναι φτιαγμένα με redundancy, οταν χαλασει κατι να υπαρχει ενα back up. Δυο πιλοτοι, δυο μηχανες, τρια υδραυλικα συστηματα, τρεις γεννητριες κτλ. Οι πιλοτοι εκαναν αυτο που ηταν εκπαιδευμενοι να κανουν. Οποιος θελει να εστιασει στο ποσο ειχε χαλασει το make up του πληρωματος την ωρα του emergency ισως εστιαζει στα λαθος πραγματα.

Just my two cents.
 
Το SX-DNC ξεκινάει τώρα δοκιμαστική πτήση A36300 (ATH-ATH) όποτε από αύριο επιστρέφει λογικά. Καλοτάξιδο να ναι
 
. Το να χασεις 25000 ποδια με ταχυτητα 330 knots και full speed brake παιρνει 4 λεπτα περιπου. Δεν εγινε καμια βουτια και κανενα brace for impact. Ολα ηταν ελεγχομενα και κατι που οι πιλοτοι εχουν κανει στο simulator πολλες φορες. Απλα τωρα εγινε στην πραγματικοτητα.
.

Τα πάντα στην αεροπορία είναι φτιαγμένα με redundancy, οταν χαλασει κατι να υπαρχει ενα back up...

Σημ. 1: -6.250+ ft/min είναι αρκετά τρομακτικό για επιβάτη ...για πιλότο Cessna ΟΚ, για επιβάτη σε Airbus λίγο (έως πολύ) creepy...

Σημ . 2 : δεν είναι όλα τα συστήματα redundant, πολλά ειναι fail-safe ή και safe-life ακόμα . . . βασικό μάθημα στην φιλοσοφία σχεδιασμού στην αεροναυπηγική...
 
Σημ. 1: -6.250+ ft/min είναι αρκετά τρομακτικό για επιβάτη ...για πιλότο Cessna ΟΚ, για επιβάτη σε Airbus λίγο (έως πολύ) creepy...

Σημ . 2 : δεν είναι όλα τα συστήματα redundant, πολλά ειναι fail-safe ή και safe-life ακόμα . . . βασικό μάθημα στην φιλοσοφία σχεδιασμού στην αεροναυπηγική...
Για τον μέσο επιβάτη είναι τρομακτικό και το light turbulence όπως και το medium braking μετά την προσγείωση. Αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία και την ενημέρωση του επιβάτη όχι με την ασφάλεια της πτήσης, όποτε δεν είναι παράγοντας για τους επαγγελματίες της αεροπορίας. Ας φοβηθούν όσο θέλουν. Αυτοί που πρέπει να ξερουν τι συμβαίνει και αν είναι όλα υπό έλεγχο το ξερουν και αυτό αρκεί.

Τι είναι το safe life? Και θες να μας δώσεις παραδείγματα από συστήματα που δεν έχουν redundancy? Δεν έχω υπόψιν μου κάποιο.
 
  • Like
Reactions: SGM
Σχεδιαστικές φιλοσοφίες:
• Safe life
• Fail safe
• Damage tolerance

******************************************************************************************************************************************
SAFE LIFE

Ολα τα κρίσιμα δομικά στοιχεία ενός Α/Φ είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένη ζωή- ώρες λειτουργίας ίσως και κυκλους και αφαιρούνται απο το Α/Φ με το πέρας αυτής. Για παραδειγμα ένα μαχητικό έχει ζωη 4.000 ωρες πτήσης και ένα 767 περί τις 50.000 ώρες άσχετα από τη κατάστασή του!
Ο σχεδιασμός safe life βασίζεται σε στατιστικά-πιθανολογικά δεδομένα αστοχίας (ειδικά λόγω κόπωσης).

Tα περισσότερα δομικά στοιχεία ενος Α/Φ είναι συνδυασμός SAFE LIFE και DAMAGE TOLERANT.

Το πιο xαρακτηριστικο παραδειγμα ενός "καθαρά" Safe Life σχεδιασμού είναι το σύστημα προσγείωσης, οι συνδέσεις πτερύγων με άτρακτο και όλοι οι γίγγλυμοι των επιφανειών ελέγχου.

FAIL SAFE

Αυτη η φιλοσοφία είναι απόρροια αδυναμιών του σχεδιασμού safe life και αναπτύχθηκε πριν τη φιλοσοφία του damage tolerance. Δεν είναι ακριβώς 100% ασφαλής αφού βασίζεται σε εκτενείς ελέγχους. Βασική φιλοσοφία είναι ένα στοιχείο που αστοχεί να μην προκαλεί συνολική αστοχία. Επιτρέπει δομικές ατέλειες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές κατά τη διάρκεια ελέγχων (inspection) πριν είναι κρίσιμες & οδηγήσουν σε συνολική αστοχία. Η φιλοσοφία αυτη επιτρέπει ατέλειες που είναι αρκετά εκτεταμένες οπότε και γίονονται αντιληπτές και αντικαθίστανται.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα fail safe είναι οι επικαλύψεις των πτερύγων και της ατράκτου. Ενα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι π.χ. η πλήρης αποκόλληση του κινητήρα ενός 737-200 αν τα φορτία είναι μεγάλα με την αστοχία των βλήτρων του! Σκοπός είναι να μην επηρεαστεί η δομή της πτέρυγας.

DAMAGE TOLERANT

Η βασική φιλοσοφία του σχεδιασμού αυτού που αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1970 βασίζεται όπως και στη fail safe σε:

- αποδοχή ότι θα προκληθεί κάποια ζημιά της δομής/στοιχείων
- υφίσταται ένα κατάλληλο σύστημα επιθεώρησης ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί η ζημιά έγκαιρα
- μια επαρκής αντοχή διατηρείται στη χαλασμένη δομή (δεν είναι πλήρης αστοχία) οπότε η ανοχή σε ζημιές (και η ασφάλειά τους) διασφαλίζεται με μία επιτρεπόμενη μερική δομική αστοχία.

Οι κατασκευές damage tolerant αλλά και fail safe αποτελούνται συνήθως από πολλαπλά στοιχεία ή διαδρομές φορτίου, έτσι ώστε η ζημιά να μπορεί να περιοριστεί με ασφάλεια με την αστοχία μιας μόνο διαδρομής φορτίου (ή με ανάσχεση μιας ρωγμής που επεκτείνεται γρήγορα όπως συμβαίνει σε σοβαρή κόπωση).

Σε αντίθεση με τη fail safe δεν "επιτρέπει" εκτεταμένες φθορές- ατέλειες! Προυποθέτει να γίνονται αντιληπτές ατέλειες όταν ακόμα είναι σε αρχικό στάδιο.
 
Ενταξει ο kotobloco εννοεί λειτουργικά συστήματα και εσυ για δομικά στοιχεία. Και οι δυο έχετε δίκιο.
 
Τα (παλαιότερα) συστήματα ελέγχου με συρματοσχοινα και τροχαλίες είναι non redundant. Ειδικά σε ελαφρότερα Α/Φ που δεν πιστοποιούνται για 2 χειριστές και συστήματα split control.

Βλέπε δυστύχημα του DHC-6 της air Moorea :(
 
Top