Αυτό λογικά βοηθάει σε ταξίδια που ξεκινούν εκτός ΕΕ και χρειάζεται τελωνειακός έλεγχος.
Εννοούσα ότι υπάρχουν 6 χώρες που ανήκουν στην ΕΕ αλλά όχι στη ζώνη Schengen και, σύμφωνα με τη διατύπωση της Aegean, αν κάποιος αναχωρεί από κάποια από αυτές τις χώρες, θα πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο στην Αθήνα, κάτι που νομίζω δεν ισχύει για ταξίδια μέσα στην ΕΕ. Στο ταξίδι μου LGW-ATH-IOA, η βαλίτσα ήρθε κανονικά στα Ιωάννινα χωρίς να περάσει από κανέναν τελωνειακό έλεγχο (ούτε στην Αθήνα, ούτε στα Ιωάννινα), παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη ζώνη Schengen.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, οπότε είναι δύσκολο να διατυπωθούν σωστά οι οδηγίες χωρίς να μπερδέψουν περισσότερο τον επιβάτη. Για παράδειγμα, σε ταξίδι LHR-ATH-IOA, η βαλίτσα πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στον τελικό προορισμό. Αν όμως κάποιος έχει σε ενιαίο εισιτήριο (δεν ξέρω αν γίνεται) EWR-LHR-ATH-IOA, τότε η βαλίτσα θα πρέπει σίγουρα να παραληφθεί στην Αθήνα αφού πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο και στα Ιωάννινα δεν υπάρχει.