Επειδή το θέμα, αρχίζει να ξεφεύγει από την Αιγαίου και πηγαίνει προς την εργασία του ιπτάμενου σε γενικό επίπεδο, θα κάνω copy paste μια απάντηση μου, πριν χρόνια αλλά σε άλλο θέμα. Επίσης και από μένα μπράβο, στην Μαρία για το effort που βάζει, σε αυτό το φόρουμ. Λοιπόν δώστε βάση.
Re: Συζητήσεις Ιπτάμενων Συνοδών
07 Μαρ 2017, 01:13
Επειδή έχω όρεξη, θα ήθελα να αναλύσω το θέμα που συζητάμε. Απευθύνομε κυρίως σε εσένα Άρη, καθώς και στους υπολοίπους που μας διαβάζουν, εάν θες συγκράτησε αυτό που θα σου πω. Το καθήκον ενός πληρώματος καμπίνας, είναι ένα και μοναδικό, η ασφάλεια των επιβατών του. Η ασφάλεια τους, εντός η εκτός του αεροσκάφους, εξού και ο λόγος που σε κάποια αεροσκάφη μαζί με την τσουλήθρα/βάρκα υπάρχει η παροχή ασύρματου, έτσι ώστε ο ιπτάμενος/νη να είναι δυνατόν μέσα από την φουσκωτή βάρκα να επικοινωνήσει για βοήθεια, ένα παράδειγμα. Ζούμε μέσα σε μια χώρα στην οποίαν ελάχιστοι άνθρωποι, εμπλέκονται με το αεροπορικό στοιχείο, μάλιστα μέσα στους ελάχιστους, υπάρχουν ελάχιστοι, οι οποίοι διάλεξαν να εμπλακούν επειδή αγαπάνε την αεροπορική ιδέα. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι (οι εκατομμύρια της χώρας μας), δεν δίνουν δεκάρα για τον αεροπορικό τομέα, δεν τους αφορά, δεν τους ενδιαφέρει, και κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν θα έπρεπε και να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτόν τον τομέα, αλήθεια, πως μπορεί κάποιος ο οποίος, δεν έχει βασική γνώση για κάτι συγκεκριμένο να έχει γνώμη για αυτό; Θα ήταν απόλυτος.
Αυτό λοιπόν συνδέεται, με το γεγονός ότι, όταν κάποιος ακούσει ότι η γειτόνισσα είναι ιπταμένη, του έρχονται σχεδόν αυτομάτως στο μυαλό, ροζ ταινίες και γελοία ανέκδοτα. Δεν τον αδικώ, διότι έτσι έμαθε, μέσα σε αυτήν την άχρηστη και ελεεινή σημερινή κοινωνία στην οποία ζούμε. Ας μην αναφέρω, τι του έρχεται στο μυαλό, μόλις ακούσει ότι, όχι η γειτόνισσα αλλά ο γείτονας, είναι ιπτάμενος φροντιστής. Επηρεασμένες από την κοινωνία αυτήν, αρκετές κοπέλες επιλέγουν να παρευρίσκονται, στα λεγόμενα recruitment days, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση μέσα στην καμπίνα. Ο λόγος που το θέλουν, είναι η fabulous ζωή που ονειρεύονται ότι θα αποκτήσουν, επίσης η αναβάθμιση τους μέσα στην κοινωνία, η αναγνώριση τους, τα ταξίδια που θα κάνουν, οι φωτογραφίες που θα ανεβάσουν στο Ίνσταγκραμ και στο Φέισμπουκ, τα λάικς, τα οποία από 100 θα εκτιναχθούν στα 1000, και ο κατάλογος ο μακρύς συνεχίζεται. Αυτές οι κοπέλες, για το καλό το δικό τους, αλλά και τον επιβατών, είναι σωστό να συνεχίσουν να εργάζονται, στις παραλιακές καφετέριες της Γλυφάδας και της Κρήνης. Όπως είπα και πριν, Το καθήκον ενός πληρώματος καμπίνας, είναι ένα και μοναδικό, η ασφάλεια των επιβατών του. Οι αεροπορικές εταιρείες, με τον καιρό πρόσφεραν στον επιβάτη, την δυνατότητα του φαγητού, των ροφημάτων, αγοράς προϊόντων κλπ. Έτσι, προστέθηκε ένας νέος ρόλος, στα καθήκοντα του ιπτάμενου προσωπικού, και οι άνθρωποι, λανθασμένα πίστεψαν ότι αυτή είναι η δουλειά τους, να σερβίρουν.
Θυμήθηκα μια μου εμπειρία στην Ryanair, τον Ιανουάριο του 2014. Γυρνούσα από το Τσιαμπίνο πίσω στην Θεσσαλονίκη, με ένα από τα 800άρια της εταιρείας, ils στον διάδρομο 16, νύχτα, ο καιρός ήταν πολύ καλός, την προσγείωση, την πραγματοποίησε ο συγκυβερνήτης, ο οποίος ήταν 22 χρόνων και μόλις είχε μπει στην εταιρεία. Έγινε της κολάσεως, ο μικρός το τερμάτισε. Το αεροσκάφος πάτησε στην διασταύρωση με τον τροχόδρομο Fox, brakes στο φουλ και maximum reverse, όλο το αεροσκάφος έτριζε, και ακούγαμε τα λάστιχα όπως ακούς το καντέτ να κάνει ντρίφτ. Τραβούσα με το smartphone και στο touch down μου έφυγε από τα χέρια, ως αποτέλεσμα να πεταχτεί μακριά μου. Πριν ακόμα καλά καλά βγούμε από τον διάδρομο, ο προϊστάμενος καμπίνας, σηκώθηκε όρθιος και στάθηκε δίπλα μου, μου είπε εάν μπορεί να με βοηθήσει. Που θέλω να καταλήξω, ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν τα μάτια της καμπίνας, κυριολεκτικά, ήταν ένα σκάνερ, έβλεπε τα πάντα. Όπως είπα και πριν, Το καθήκον ενός πληρώματος καμπίνας, είναι ένα και μοναδικό, η ασφάλεια των επιβατών του.
Τώρα όσον αφορά την ομορφιά, αρκετές κοπέλες όπως έγραψα πιο πάνω, επηρεάζονται από την κοινωνία, επειδή διαθέτουν μια άλφα εμφάνιση, νομίζουν ότι ταιριάζουν με το επάγγελμα αυτό, όχι δεν είναι έτσι. Όταν κάποιες στο recruitment day, ντύνονται λες και θα τραγουδήσουν σε κανένα σκυλάδικο, καταλαβαίνεις τι παίζει. Ναι, εκεί προτιμώ και εγώ τις γριές όπως λέτε (που κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις), οι οποίες γνωρίζουν καλά την εργασία τους. Τα καλύτερα πληρώματα, προσωπικά τα είδα στην Ryanair (η οποία έχει ξεφτιλίσει αυτήν την εργασία, από τα λαχεία και έπειτα), μου δόθηκε η εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι, επειδή πληρώνουν την εκπαίδευση τους, δίνουν μία διαφορετική βαρύτητα σε αυτό που κάνουν, ότι το παίρνουν στα σοβαρά. Φυσικά δεν είναι όλες οι εμφανίσιμες κοπέλες, κακές στην εργασία τους, γνωρίζω προϊστάμενες οι οποίες είναι και πανέμορφες και καλές σε αυτό που κάνουν. Καλό επίσης, είναι να μην κάνουμε απόλυτες δηλώσεις του τύπου, ήθελα αυτό ή εκείνο, όλα για κάποιον λόγο συμβαίνουν. Άντε καλό βράδυ και όνειρα αεροπορικά.