737NG service ceiling

  • Thread starter Avior
  • Ημερομηνία δημιουργίας

Avior

Business-Class-Member
Εγγραφή
05/03/2004
Μηνύματα
259
Likes
0
Καλησπέρα!

Πετούσα μια από αυτές τις μέρες από ΑΤΗ προς Κάιρο με την MS748, και έτυχε τη μέρα εκείνη να έχουμε 737-800 και όχι το συνηθισμένο 320.

Κάποια στιγμή στην πτήση, διαπίστωσα ότι το in-flight info έλεγε ότι βρισκόμασταν στα 41,000 ft, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και το GPS που είχα μαζί μου. Με δεδομένο το ότι το αεροπλάνο ήταν ψιλογεμάτο, και ότι -σύμφωνα με τις προδιαγραφές που βρίσκω στο internet- το service ceiling των 737NG είναι 41,000 πόδια- υπήρχε ενδεχόμενο να κάναν και τα δυο όργανα λάθος; Ή μήπως δεν είναι το FL410 ceiling; Μιας και είναι πολλά τα 738 που πετούν, είχε κάποιος στο παρελθόν παρόμοια εμπειρία?
 
Τί ακριβώς σου φαίνεται παράξενο? Το όριο των προδιαγραφών που βρήκες είναι σωστό και το αεροπλάνο πέταγε σε αυτό το ύψος. Η ερώτηση ποιά είναι?
 
Η ερώτηση είναι αν συνηθίζεται ένα αεροπλάνο να πετά στο service ceiling του, και αν όχι, ποιος έχει το λάθος (τα όργανα ή τα site με τις προδιαγραφές). Ρωτάω γιατί έχω την εντύπωση (ενδεχομένως λάθος) ότι εν γένει αποφεύγεται να πετάει ένα αεροπλάνο κοντά στα "όρια" που έχει θέσει ο κατασευαστής, τόσο από πλευράς ύψους όσο και από πλευράς ταχύτητας κλπ.
 
δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι περίεργο με τα 41.000 πόδια. είναι τυπικό ύψος για τζετ α/φη.
 
Κάθε αεροπλάνο συνηθίζεται να πετάει στο πιό οικονομικό ύψος, ανάλογα με το βάρος του, τον άνεμο και φυσικά αν το επιτρέπει άλλη κυκλοφορία. Αν αυτό το οικονομικότερο ύψος είναι και το μέγιστο επιχειρησιακό.....νό πρόμπλεμ !
 
Εκτός από το οικονομικό του θέματος, είναι και άλλα ζητήματα που καθορίζουν το service ceilling. Αυτό μπορεί να περιορίζεται από το performance που έχει στο climb ανάλογα με το ύψος, άρα αν είναι βαρύ δεν ανεβαίνει άνετα, δε μπορεί να εκτελέσει λοιπόν μια εντολή tcas για climb ενδεχομένως και άρα πετάει κάπου πιο χαμηλά που θα μπορέσει να εκτελέσει πιο άνετα κάποιες "μανούβρες" ή σε κάποιους τύπους το ceilling δεν καθορίζεται από το performance αλλά τη μέγιστη διαφορική πίεση που αντέχει η άτρακτος...
 
Αληθεια,αν το αεροπλανο πεταει στο μεγιστο επιχειρησιακο επιπεδο πτησης, αν λαβει εντολη απο το TCAS "climb", τι κανει? :?:
 
Για αυτό λέγεται service και όχι absolute ceilling.Στο service προϋποθέτει πως θα έχει βάσει νομοθεσίας την ικανότητα να ανέβει με 500 ή 1000 πόδια ανά λεπτό.Δεν θυμάμαι πιο από τα 2 νούμερα ισχύει.Στο absolute από την άλλη το αεροπλάνο δε μπορεί να ανέβει...Άρα, ακόμα και στο service ceilling μπορούν να εκτελεστούν οι οδηγίες του TCAS...
 
Το FL410 το έχω πετύχει πολλές φορες με 738 αλλα με Malev 738 από BUD-ΑTH έχω φτάσει k σε FL415. Έχω και φωτό από το IFE για απόδειξη :) :great:
 
seven4seven":1lsb7ttr said:
Αληθεια,αν το αεροπλανο πεταει στο μεγιστο επιχειρησιακο επιπεδο πτησης, αν λαβει εντολη απο το TCAS "climb", τι κανει? :?:
Δεν εκτελεί την εντολή και εν συνεχεία το TCAS, που υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, δίνει άλλη εντολή στα εμπλεκόμενα αεροσκάφη.
Πχ. Α320 στο μέγιστο ύψος λαμβάνει Climb RA. Την ίδια ώρα το άλλο εμπλεκόμενο αεροσκάφος (πχ 737) λαμβάνει Descent RA. Αν το Α320 δεν μπορεί να κάνει άνοδο, παραμένει εκεί και το 737 θα λάβει μάλλον Increase Descent RA.


Υ.Γ. RA= Resolution Advisory. Οι εντολές που δίνει το TCAS και απαιτούν συμμόρφωση και άμεση εκτέλεση από τους χειριστές.
Εναλλακτικά το TCAS δίνει TA (TA= Traffic Advisory). Το γνωστό "TRAFFIC, TRAFFIC"

Υ.Γ.2. Και ένα ωραίο βιντεάκι για να δείτε πως το TCAS αλλάζει τις εντολές που δίνει! http://www.youtube.com/watch?v=z-6zF9PEtdU
 
Top