Στην γραμμή Αθήνας - Λονδίνου ταξιδεύω συνέχεια, τόσο με BAW/AEE για Heathrow όσο και με RYR για Stansted (δεν με βολεύει το Gatwick γι' αυτό δεν προτιμώ την EZY, αν και έχω ταξιδέψει μαζί της για Εδιμβούργο).
Ανάμεσα στο δωρεάν γεύμα και το πληρωμένο, βρίσκω υπέρ και κατά:
"ΔΩΡΕΑΝ" ΓΕΥΜΑ στις legacy εταιρείες:
Δεν έχεις επιλογές. Ό,τι σερβίρουν, αυτό είναι. Σε πτήση Αθήνα - Λονδίνο, μόνο στην Virgin υπήρχε επιλογή για το κυρίως πιάτο ανάμεσα σε 3 διαφορετικά και παλαιότερα στην Kenya Airways ανάμεσα σε 2 διαφορετικά. Αν δεν σου αρέσει αυτό που σερβίρουν, μένεις νηστικός. Και υπήρξαν φορές που το φαγητό δεν μου άρεσε, είτε γιατί δεν ήταν καλά μαγειρεμένο, είτε γιατί απλά ήταν κάτι που δεν μου αρέσει γενικά.
Επίσης, δεν είναι και τόσο "δωρεάν" όσο φαίνεται. Το πληρώνεις μαζί με το εισιτήριο. Και αν δεν φας, ένα μέρος του εισιτηρίου πάει χαμένο.
Είναι μια αντίστοιχη κατάσταση με τις βαλίτσες. Ένας που πάει π.χ. ένα αυθημερόν ταξίδι στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, στις παλιές εποχές πλήρωνε και την βαλίτσα χωρίς να την έχει, γιατί απλούστατα δεν την χρειάζεται. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το φαγητό.
ΓΕΥΜΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ στις low-cost (και όχι μόνο...)
Οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Μπορείς να φας ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, αν θέλεις από αυτά που έχει ο κατάλογος. Πολλές φορές η τιμή είναι βαπορίσια, δεν υπάρχει αμφιβολία, όχι πάντα όμως. Π.Χ. με την Ryanair ένα sandwich ή η τονοσαλάτα που κάνουν € 5 είναι ακριβά, όπως και τα αναψυκτικά, αλλά π.χ. το γλυκόξινο κοτόπουλο ή τα λαζάνια με € 6 είναι λογική τιμή, όπως και τα ζεστά ροφήματα με € 3. Επίσης, έχεις 4-5 είδη καφέ να διαλέξεις
Στην easyJet που σερβίρει τσάι της Twinings (από τα κορυφαία στον κόσμο) είχε 6 διαφορετικές επιλογές αν θυμάμαι καλά. Και στους καφέδες το ίδιο.
Οπότε έχεις δικαίωμα να επιλέξεις αν θα χρεωθείς αυτό το επιπλέον. Αν θέλεις μπορείς να φέρεις φαγητό απ' έξω, δεν σε εμποδίζει κανείς.
Και όταν βρίσκω με την Ryanair για Λονδίνο εισιτήριο με € 95 το άτομο που περιλαμβάνει βαλίτσα και στα δύο σκέλη και επιλεγμένη θέση στο ένα σκέλος (αν ήταν και στα 2 θα πήγαινε € 110 περίπου), ε τότε δεν με πειράζει να δώσω και € 10 για φαγητό. Πάλι απέχει πολύ έως τα € 220 που είχε η Aegean και € 260 η ΒΑ για πτήσεις την ίδια μέρα σε κοντινές ώρες.
Ένα δόγμα που το έχω δει στην Αγγλική Jet2 και στην Γερμανική Air Berlin είναι η δυνατότητα να "κλείσεις" ζεστό γεύμα λίγες μέρες πριν την πτήση. Στην Jet2 υπάρχουν 3 είδη πρωϊνού (κλασσικό Αγγλικό, χορτοφαγικό και παιδικό) και γύρω στα 10 ζεστά κύρια πιάτα. Το γεύμα περιλαμβάνει επίσης κάποιο μικρό σαλατικό ή ψωμί, και τσάι, καφέ ή νερό. Η τιμή ξεκινά από τις £ 7.50 (περίπου € 9.50).
Αυτό που δεν μου άρεσε στην ΒΑ είναι ότι δεν μπορείς να πληρώσεις με μετρητά. Ναι μεν οι Βρετανοί χρησιμοποιούν πλέον πλαστικό χρήμα ακόμα και για πολύ μικρές συναλλαγές, αλλά αυτό θα ξενίσει με τους αλλοδαπούς επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων). Μπορείς να πληρώσεις μόνο με κάρτα (χρεωστική και πιστωτική - θα βάλω τα φυστικάκια με δόσεις!
) ή εξαργυρώνοντας avios.