Προσγείωση ιδιωτικού Ε/Π στην είσοδο μοναστηρίου

• Thread starter Thread starter OA701
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

OA701

Concorde-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
---
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
KTTS
Δεν ξέρω πόσοι απο εσάς έχετε περάσει απ' το μοναστήρι του Πανορμίτη στη Σύμη ώστε να γνωρίζετε τα κατατόπια αλλά το συμβάν που ήλθε στη δημοσιότητα εγείρει ερωτήματα.

Εν τάχει, γνωστός Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας θέλησε να επισκεφθεί τον χώρο οπότε πετάχτηκε με το ελικόπτερο του μέχρι τη Σύμη. Προφανώς το ελικοδρόμιο του νησιού έπεφτε μακριά, οπότε κάνοντας 2 σβούρες πάνω απ' το μοναστήρι τελικά το Ε/Κ κατέβηκε ακριβώς μπροστά στην είσοδο του δημιουργώντας εύλογες απορίες στον κόσμο για την νομιμότητα της ενέργειας. Κι εγώ αυτή την απορία έχω, όπου του φέξει του καθένα προσγειώνεται???

Εδώ το πλήρες άρθρο (έχει φωτ/φίες) ενώ επισυνάπτω και εικόνα απ' το google earth για όσους δεν γνωρίζουν το μέρος (το μπλέ ελικόπτερο υποδηλώνει το σημείο της προσγείωσης)

Attachments

• panormitis.jpg
    panormitis.jpg
    54,3 KB · Προβολές: 1.178
Καλά το άρθρο αναφέρεται και σε υλικές ζημιές, από τραπέζια εστιατορίου μέχρι αναποδογυρισμένα σκάφοι και κατεστραμμένα δίχτυα.
Αναρωτιέται κανείς πως θα εξελιχτεί αυτό το θέμα που έχει βγει στην δημοσιότητα, και αφορά έναν γνωστό επιχειρηματία.

(Γέλασα άπειρα με το μπλε ελικοπτεράκι στο Sat Image! Καλό)

Οκ το κράτος μας τα παίρνει για να σώσει την τράπεζα του και αυτός κάνει ότι θέλει.

Ελλάντα!!!!!!!!!! :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

Εμ,αφού δέν βρίσκεται κανείς να τον μπουζουριάση....

Ξέρει κανέις αν το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι δικό του ή ανοίκει σε εταιρεία ενικοιάσεων?

Aγαπητά μέλη, νά ταν το μόνο περιστατικό τέτοιας αυθαιρεσίας καλά θα ήταν. Πριν δύο χρόνια έπεσα πάνω σε έναν τρελλό που κατέβηκε στο Βουρκάρι της Τζιάς πάνω στην αμμουδιά χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. Αμ αυτόν εδώ δεν έπρεπε να τον αφήσουν να φύγει ξανά... έπρεπε να μείνει εκεί, να κατασχεθεί και το ελικόπτερο και να γυρίσει κολυμπώντας. Τους μάρανε το intelligence... :roll:

δικός σας

Πριν κάποια χρόνια όταν λειτουργούσε και το "ελικοδρομιο" των φυλακών δεν είχε τεθεί ζήτημα με την ΥΠΑ? Θυμάμαι οτι λεγόταν οτι πλέον απο-προσγειώσεις ελικοπτέρων μόνο από αεροδρόμια, μετά αντιδρούσαν εταιρίες ενοικιάσεως. Τελικά τι υσχύει?? Υποβάλουν σχέδιο πτήσης? Ή απλά απογειώνονται από τη βάση, πάνε όπου χωράν και κάποια στιγμή επιστρέφουν?

...τα ελικόπτερα μπορούν να προσγειώνονται σε οποιοδήποτε χώρο ο κυβερνήτης κρίνει οτι είναι ασφαλής για την προσγείωση χωρίς φυσικά να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους και περιουσίες. Στην περίπτωση που η προσγείωση αφορά σε ιδιωτικό χώρο τότε εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του ιδιοκτήτη.
Αυτή ήταν η ανεπίσημη απάντηση που πήρα όταν ρώτησα λεπτομέρειες για το συμβάν.
Μέσα από νόμους και προεδρικά διατάγματα, απομυζώ τα εξής:
Ο χειριστής του ελικοπτέρου είναι υπεύθυνος για την πτητική λειτουργία του ελικοπτέρου σε πεδία προσγείωσης, έχει την πλήρη ευθύνη για την καταλ­ληλότητα του πεδίου προσγείωσης και κρίνει, ενώ βρί­σκεται στον αέρα, την καταλληλότητα της περιοχής.
Επίσης:
πρόνοια για την προστασία στο έδαφος της ζωής, των περιουσιών και της ανθρώπινης δραστηριότητας εν γένει. Κατά τη φάση της προσέγγισης και αναχώρησης, της προσγείωσης και της απογείωσης ή των ελιγμών που σχετίζονται με τα προαναφερθέντα, το ελικόπτερο θα κινείται σε απόσταση ασφαλείας από ανθρώπους, από ζώα, από κτίρια ή οχήματα.
Σχέδιο πτήσης υποβάλλουν. Αλλά σε πτήσεις εξ όψεως, δεν μπορεί να σου πει η ΥΠΑ πως απαγορεύεται να πας κάπου. Αν υποβάλλω σχέδιο πτήσης VFR με απογείωση από Ελευσίνα και προσγείωση στο λιμάνι του Πειραιά, η ΥΠΑ θα το δεχτεί.

Προσωπική επικοινωνία με τον συγκεκριμένο χειριστή δεν επεδίωξα να έχω, αλλά από όσα γνωρίζω, η μονή και ο ηγούμενος γνώριζαν τις προθέσεις του επιχειρηματία, αλλά δεν ενημέρωσαν κανέναν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες (από εμένα) πληροφορίες, δεν κινδύνευσε κανείς και το συμβάν δεν προξένησε υλικές ζημιές.

Επαναλαμβάνω, δεν έχω επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, ούτε θέλω να υπερασπιστώ κανέναν επιχειρηματία ή χειριστή. Αλλά φαντάζομαι πως αν έχουν γίνει υλικές ζημιές, θα το μάθουμε από τις μηνύσεις που θα γίνουν και θα "διαρρεύσουν" στα ειδησεογραφικά μέσα...

vassdel":96154lw1 said:
Αν υποβάλλω σχέδιο πτήσης VFR με απογείωση από Ελευσίνα και προσγείωση στο λιμάνι του Πειραιά, η ΥΠΑ θα το δεχτεί.
Προφανώς όμως θα πρέπη να ενημερωθή και το Κεντρικό Λιμεναρχείο-δέν μπορείς να κατέβης εξ ουρανού σε μιά προβλήτα έτσι ξαφνικά,ακόμα κι'άν είναι έρημη από κόσμο και δέν υπάρχουν βαπόρια εκεί κοντά.

Τώρα,άν πρόκειται να προσγειωθής σε κάποιον ανοιχτό και ελεύθερο χώρο,ποιόν να ενημερώσης;τά μηρμύγκια και τίς κατσαρίδες που θα κυκλοφορούν εκεί γύρω;

Γιά το συγκεκριμένο συμβάν,εφ'όσον ο ηγούμενος ήξερε-και ενδεχομένως ανέμενε-τον επιχειρηματία,ήταν υποχρεωμένος να μεριμνήση να είναι ελεύθερος ο περίβολος τού μοναστηριού του ώστε το ε/π να μήν πάρη σβάρνα κανέναν καλόγερο.Ο πιλότος δέν μπορούσε,ενώ βρισκόταν στόν αέρα,να βγάλη το κεφάλι του απ'το ελικόπτερο και να φωνάξη "άκρη ρεεεε,κατεβαίνωωωω!!"