Θα σας πω και εγώ «Μητσάρα» και υπόλοιποι φίλοι τι θυμάμαι από τον εθνικό μας αερομεταφορέα που προκαλούσε ρίγη συγκίνησης επειδή πετούσε την σημαία της Λαϊκής Θεοκρατίας της Ελλάδας:
1. Την
κακή εξυπηρέτηση στο έδαφος αλλά κυρίως στον αέρα.
2. Την δολοφονική μάτια των πληρωμάτων αν τους ζητούσες λίγο νεράκι στις υπερπόντιες πτήσεις ( αφού είχαν κουβέντα οι άνθρωποι στο galley , τι τους διέκοπτα και εγώ; )
3. Τον στόλο με πέντε ή έξη αεροσκάφη από κάθε τύπο ( Β707, B727, B737, B747, A300, ) . Λεφτά υπήρχαν άλλωστε για πολλούς τύπους, τα δικά μου και τα δικά σας.
4.
Κανένα αναπτυξιακό πλάνο ( είχαν αρκεστεί σε 35 προορισμούς με 35 αεροπλάνα 20ετίας ) και συχνότητες της πλάκας με ελάχιστη δυνατότητα ανταποκρίσεων.
5. Τα 5 με 6 χρόνια που τους πήρε για να παραγγείλουν 3 (τρία) ολόκληρα B767-200 και τα οποία τελικά δεν παρέλαβαν ποτέ και τα αντάλλαξαν με 6 737-400. Τόση ευελιξία στις αποφάσεις , τέτοιο όραμα και πλάνο για την εταιρία!!!
6. Τις παρατημένες, βρώμικες και φθαρμένες καμπίνες των επιβατών ( σπασμένα καθίσματα, φθαρμένες ταπετσαρίες, κλιματισμός που έσταζε νερό συνέχεια κλπ ).
7. Τις απεργίες κάθε λίγο και λιγάκι ( ποιος ξεχνάει τα πληρώματα σε πορείες στο Σύνταγμα κάθε λίγο και λιγάκι, με αναμαλλιασμένες αεροσυνοδούς και επιμελώς ατημέλητους φροντιστές; ) .
8. Τις καθυστερήσεις στις πτήσεις και το αναξιόπιστο πρόγραμμα πτήσεων.
9. Τις περίπου 3 με 4 ταυτόχρονες livery της εταιρίας εκεί κάπου στα 90s ( original μπλε σκούρα χρώματα, χρώματα με το ουράνιο τόξο, χρώματα με τις μπλε ρίγες που αντικατέστησαν το ουράνιο τόξο, και τα νοικιασμένα «γαλατά δικά» ). Τόση συνέπεια στο brand και image της εταιρίας....
Το μόνο καλό με την ΟΑ ήταν ότι είχε άρτιες τεχνικές υποδομές και έμπειρο προσωπικό σε μηχανικούς και πιλότους και πολύ φαγητό στις πτήσεις. Αλλά μέχρι εκεί.
Η Αιγαίου είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στον κλάδο αερομεταφορών στην Ευρώπη ( κοινή και διεθνής διαπίστωση ) και μια από τις καλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στον τομέα της. Της λείπει λίγο το κομμάτι long haul, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα της. Δεν είναι τέλεια, είναι όμως πολύ καλή.
Θα σας πω τι είπε ένας ξένος φίλος μου για την Αιγαίου:
IT GIVES GREECE A GOOD NAME!
Ε λοιπόν αυτή η εταιρία αξίζει να υπάρχει. Το πως, πότε και πόσο είναι λεπτομέρειες για άλλους, όχι για μας.