Kατσαβίδι σε πτήση της CY

• Thread starter Thread starter solro
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

solro

First-Class-Member
Σήμερα ήμουν στην πτήση της CY από Ρόδο προς Θεσσαλονίκη.
Κάτα τη διάρκεια της πτήσης ένας αντρας που καθόταν στην διπλανή σειρά έβγαλε κάποιους σπάγκους.
Αρχισέ να τους δένει και να τους πλέκει. Προφανώς έκανε κάποιου είδους χειροτεχνία.
Κάποια στιγμή έβγαλε ένα κατσαβίδι :wall: (δοκιμαστικό) για να το χρησιμοποιήσει στην εργασία του.
Πως κατάφερε να το περάσει από τον έλεγχο;;;
Είναι δυνατόν να περνάνε ανθρωποι και αποσκευές από ανιχνευτή μετάλλων και να περνάνε τέτοιου είδους αντικείμενα στο α/φος;

Αυτό που περιγράφεις όμως δεν αφορά την αεροπορική εταιρεία αλλά το αεροδρόμιο και τους ελέγχους ασφαλείας.

Στην Αμερική πάντως είχα διαβάσει πρόσφατα πως αποφάσισαν να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφαλείας και να επιτρέπουν παρόμοια αντικείμενα, μέχρι και ελβετικούς σουγιάδες.

Εδώ που τα λέμε, τι ακριβώς μπορεί να πετύχει κάποιος με ένα ηλεκτρολογικό κατσαβίδι; Να ξεβιδώσει καμιά βίδα μπορεί, αλλά για πειρατεία χλωμό... Μεγαλύτερη πιθανότητα έχεις για να πετύχεις αν κρατάς το τηλεκοντρόλ της γκαραζόπορτας και απειλήσεις πως υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός στις αποσκευές σου.

Ε πώς και με το κατσαβίδι κάνεις δουλειά αν θες. Τρυπάει σαν μαχαίρι.

ILSz_Approach":1iatod8j said:
Ε πώς και με το κατσαβίδι κάνεις δουλειά αν θες. Τρυπάει σαν μαχαίρι.

και το στυλο τρυπαει και ο σκελετος απο τα γυαλια οπως και αλλα 100 αντικειμενα.....
αν ειναι ολα αντικειμενα προς τρομοκρατια μαλον πρεπει να επιβιβαζομαστε μονο με τα εσωρουχα ε ?????

@alex96. Φυσικά και δεν κατηγορώ την εταιρία. Δεν φέρουν καμία ευθύνη. Απλά έπρεπε να αναφερθεί.

Το κατσαβίδι μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες. Θυμηθείτε τον βιαστή με το κατσαβίδι.
Βέβαια να απηλείσεις 50+ άτομα με ένα κατσαβίδι είναι λίγο δύσκολο αλλά να τραυματισείς 2-3 είναι εύκολο. Και ανεξάρτητα από το αν θα πάρει ο επίδοξος αεροπειρατής τον έλεγχο του α/φους το κακό θα έχει γίνει.
halfstory":z1fxwrnx said:
και το στυλο τρυπαει και ο σκελετος απο τα γυαλια οπως και αλλα 100 αντικειμενα.....
αν ειναι ολα αντικειμενα προς τρομοκρατια μαλον πρεπει να επιβιβαζομαστε μονο με τα εσωρουχα ε ?????
Και με τα χέρια μπορείς να πνίξεις κάποιον. Μήπως πρέπει να μπαίνουμε με χειροπέδες;;;
Το θέμα είναι ότι ένα έργαλείο με μεγάλο μεταλλικό στέλεχος πέρασε από τον ανιχνευτή( αν το είχε στην τσέπη) ή από το X-ray scanner αν το είχε σε τσάντα.

Είναι όντος γελοίο να περνά κάποιος με κατσαβίδι ότι μέγεθος και να έχει, από τι στιγμή που αποτελεί αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο με μήκος άνω των 4 εκατοστών, και ο άλλος επειδή κουβαλά μαζί του κολώνια 125 ml να κατάσχεται !!!! Το θέμα δεν είναι τι είναι ασφαλές και τι όχι, αλλά αν και πως λειτουργούν τα μέτρα ασφαλείας και αν τα μέτρα ασφαλείας είναι διαφορετικά στα περιφεριακά αεροδρόμια απ' ότι στο Ελ.Βενιζέλος, και γιαυτό έχω προσωπική εμπειρία. Και η συζήτηση γίνεται γιατί τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας δεν αποφασίζονται με βάση τις αποφάσεις του κάθε αερολιμενάρχη, αλλά συνιστούν κοινές αποφάσεις της Ε.Ε. κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να είναι παντού τα ίδια. Έχω περάσει με ξεχασμένο ελβετικό σουγιά (αντι να το βάλω στην βαλίτσα το ξέχασα στην χειραποσκευή) από Ελ. Βενιζέλος και δεν μου είπε κανείς τίποτα.

Ο Εθνικός κανονισμός Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας επιτρέπει και κατσαβίδια και σουγιάδες και μαχαίρια με λάμα εώς 6 εκατοστά(και παντού στην ΕΕ). Μάλιστα οι περισσότεροι ελβετικοί σουγιάδες έχουν λάμα 5,8εκ. Υποθέτω πως ο εν λόγω δεν το είχε πάνω του το κατσαβίδι (οι πύλες καλιμπράρονται αρκετά συχνά) αλλά στην χειραποσκευή του. Εκεί δεν είναι και αδύνατο να περάσει κανείς κάτι, έχει συμβεί και στο παρελθόν και αλλού. Δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα να περάσεις ένα μαχαίρι 7-8εκ (μεγαλύτερο φαίνεται καθαρά) ή ακόμα και μια κρέμα/σπρεϋ κλπ 110 ή 125ml από το x-ray. Αρκεί να ξέρεις πως να το βάλεις, και να μην τύχεις σε κανέναν που τα ψάχνει όλα. Όσο για τη σύγκριση Βενιζέλος-Περιφερειακά, είναι κάπως περίεργα τα πράγματα, και πάλι μπορεί να σου τύχει οτιδήποτε. Άλλοι έρχονται Κέρκυρα και λένε "Μααααα στο Βενιζέλο δε μου το έβγαλαν!" λες και αφού ξέφυγε από κάποιον στον Βενιζέλο, αυτομάτως επιτρέπεται και άλλοι πάνε στο Βενιζέλο και λένε "μααα τώρα το έφερα από την Κέρκυρα!". :wall:

jj_lgkr":11il9nbb said:
Αρκεί να ξέρεις πως να το βάλεις, και να μην τύχεις σε κανέναν που τα ψάχνει όλα.

Αυτό ισχύει. Μια φορά που έφευγα από FRA αγόρασα ένα mouse της Lufthansa που είχε μέσα λίγο υγρό (ούτε 5 ml δεν πρέπει να ήταν) και έπλεε μέσα στο υγρό ένα Α380. Στον έλεγχο με σταμάτησαν και έψαχναν τι ήταν αυτό το υγρό που είδαν στο scanner. Το έδειξα στην αστυνομικό και μου είπε ΟΚ. Όταν έφευγα από FCO τον περασμένο μήνα περάσα ένα μπουκαλάκι νερό 0,33L και δεν μου είπαν τίποτα. Εξαρτάται σε ποιόν θα "πέσεις".

Kαι με ενα στυλό εφόσον ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις μπορεί να γίνει ευκολα φονικό όπλο.

Πάντως μου φαίνεται ......λογικό καμιά φορά όντως μπορούν ευκολα να περάσουν κάποια αιχμηρά μικρά αντικείμενα.
Ευχαμαι να μην χαλαρώσουν τα μέτρα ασφάλειας.