HELSINKI

• Thread starter Thread starter markisios
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

markisios

Low-Cost-Class-Member
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Σε λίγες μέρες θα παw με LH στο Ελσίνκι για ένα τετραήμερο.Όσοι έχουν επισκεφτεί την δεύτερη πιο βόρεια πρωτεύουσα τις Ευρώπης να μου δώσουν όσες πληροφορίες επιθυμούν.

Επίσης αν μπορέσω να βρω χρόνο να τολμήσω να παw μια εκδρομή στο sexy Ταλλίν η να βολτάρω στο Λάχτι και Τάμπερε?

Βρέθηκα στο Ελσίνκι και στο Ταλλίν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αυτο που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ είναι το απίστευτο κρύο. -18 και στις δύο πόλεις. Στο Ελσίνκι ήταν πιο αισθητό (ίσως λόγω περισσότερης υγρασίας... δεν ξέρω).
Βέβαια, αυτή την εποχή ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος.
Νομίζω η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μοίραζες τις μέρες. 2 στο Ελσίνκι και 2 στο Ταλλίν.

Το Ελσίνκι είναι ωραία πόλη, αλλά δε μπορώ να πω ότι τρελάθηκα κιόλας. Το φαγητό είναι πα-νά-κρι-βο!!! Δύο μεσαίες πίτσες στο Pizza Hut κόστισαν 50€ (κι όταν λέμε μεσαίες στο Pizza Hut, εννοούμε μικρές :wall: ).
Μείναμε στο πολύ καλό Radisson SAS Blue.
Είναι κοντά στο λιμάνι. Κάναμε περίπου 10 λεπτά με τα πόδια σπρώχνωντας δύο καρότσια στο παγωμένο, αλλά απολύτως προσβάσιμο, πεζοδρόμιο.
Ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο είναι η αφετηρία του τραμ που μετά από μια διαδρομή 5-6 λεπτών σε πάει στο κέντρο της πόλης. Μας είχε βολέψει απίστευτα. Νομίζω πως το εισιτήριο είχε 2,10-2,50€. Δε θυμάμαι ακριβώς γιατί οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν για όσους συνοδεύουν μωρά σε παιδικά καρότσια.

Το Ταλλίν είναι ΠΑ-ΝΕ-ΜΟΡ-ΦΟ και οι Εσθονές ακόμα ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ!!! :thx:
Αν μείνεις σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο θα τα έχεις όλα σε "απόσταση περπατήματος".
Είχα μείνει στο Metropol.
Πολύ καλό. Μου το είχε προτίνει ο Akis. Είναι ακριβώς έξω από την παλιά πολη. Σε δύο λεπτά με τα πόδια είσαι "εντός των τειχών".
Γενικά, το Ταλλίν έχει πολύ καλές τιμές σε όλα.
Καλό είναι όμως να το αποφύγεις το Σαββατοκύριακο. Κατακλύζεται από Φινλανδούς που το έχουν σαν προορισμό Σαββατοκύριακου.

Η απόσταση Ταλλίν -Ελσίνκι είναι 2 ώρες με το πλοίο.

Υ.Γ: Πρέπει να κάτσω να γράψω το trip report... :roll:
Υ.Γ2: Οι Εσθονές είναι απίστευτες!!!
Υ.Γ3: Οι Εσθονές είναι απίστευτες!!!
Υ.Γ4: Οι Εσθονές είναι απίστευτες!!!

fotis":4qmqtoe1 said:
Υ.Γ2: Οι Εσθονές είναι απίστευτες!!!
Υ.Γ3: Οι Εσθονές είναι απίστευτες!!!
Υ.Γ4: Οι Εσθονές είναι απίστευτες!!!

Εγώ γιατί είδα ελάχιστες απίστευτες, μήπως επειδή ήταν καλοκαίρι και την είχαν κάνει για τα νησιά???

Πήγα στο Ελσίνκι τον Αύγουστο. Ωραία πόλη, σχετικά μικρή και περπατίσημη.
Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι κοντά στο κέντρο, γύρω από τη λεωφόρο Esplanadi και το λιμάνι Kauppatori, π.χ. οι δύο καθεδρικοί ναοί (προτεσταντικός και ορθόδοξος), τα μουσεία, το εμπορικό κέντρο κτλ.. Το τραμ και το μετρό είναι εύκολα και βολικά, αλλά τα χρειάζεσαι πολύ εάν κινηθείς κυρίως κοντά στο κέντρο.
Σου προτείνω μια εκδρομή με πλοιάριο (έχει κάθε μισή ώρα) στο νησάκι-φρούριο Suomenlinna του λιμανιού.
Η περιοχή μεταξύ του σταθμού/πλατεία Kamppi και της λεωφ. Mannerheim είναι επίκεντρο της νυχτερινής διασκέδασης - μπάρ, κλαμπ κτλ, εάν ενδιαφέρεσαι.
Από τιμές, τα ξενοδοχεία είναι φθηνά (σε σχέση με άλλες ευρωπαïκές πρωτεύουσες). Το φαγητό τιμές Ελλάδας, ιδίως αν τρως "στο πόδι" ή σε καφέ κτλ.
Έχω βάλει μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξα εδώ, αν θές μια ιδέα.
Καλά να περάσεις!

Το Ελσίνκι είναι αρκετά όμορφη πόλη, περιποιημένη και πεντακάθαρη. Μείναμε τόσο στο Hilton Strand(αρκετά καλό για τα χρήματα του) και στο Kamp(λίγο υπερτιμημένο). Οι τιμές στο φαγητό δε θα έλεγα πως είναι εξωφρενικές, στα επίπεδο των υπόλοιπων ευρωπαικών χωρών, ίσως λιγάκι πιο ακριβές.
Το Ταλίν είναι πανέμορφο, η παλιά του πόλη, και αρκετά φθηνό. Συνίστουμε το υπέροχο Telegraaf ένα τετράγωνο από την πλατεία της παλιάς πόλης.

Είχα πάει Ελσίνκι Φεβρουάριο και η εμπειρία μου ήταν τραυματική: θυμάμαι μόλις βγήκα από το αεροσκάφος στο Βάνταα είχε -14 :shock: :shock:

Να μην σε τρομάζω όμως μιας και πας νωρίτερα, νομίζω ότι 2 μέρες είναι αρκετές για την πόλη, απέναντι μπορείς να πας και με ελικόπτερο που πριν 4 χρόνια δεν ήταν τόσο ακριβό. Θυμάμαι η νυχτερινή ζωή ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, οι Φινλαδέζες είναι ντροπαλές αλλά μετά τις πρώτες 10 βότκες έρχονται στα επιθυμητά επίπεδα :hello?:

Θυμάμαι έναν πέτρινο κυκλικό ναό (συναγωγή μου φαίνεται) που μου έκανε εντύπωση. Επίσης μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τάρανδο, την τοπική σπεσιαλιτέ...

Σας ευχάριστο όλους! :great:
Ελπίζω να βρω λογικές τιμές στο φαγητό και κύριος στα ποτά.

Επίσης έχεte δοκιμάσει κανεις σας εκεί sauna?Αν και το πιθανότερο να δοκιμάσω αυτή του ξενοδοχείου.

Το λιμάνι του Ταλλίν από όσα είδα στο map είναι κοντά στη παλιά πολύ.Αν παο θα μείνω το πολύ 1 μέρα.Θα φύγω το πρωί και θα επιστρέψω τι νύχτα.Έμαθα ότι όντως πολλοί Φιλανδοί πάνε στο Ταλλίν για να μεθύσουν επειδή οι τιμές τον ποτων είναι πολύ πιο χαμηλές από την πατρίδα τους.

markisios":1g9dkzd3 said:
...Αν παο θα μείνω το πολύ 1 μέρα.Θα φύγω το πρωί και θα επιστρέψω τι νύχτα...
Δεν αρκεί να μείνεις μόνο μερικές ώρες.
Βάλε (τουλάχιστον) άλλη μια μέρα στο Ταλλίν. Το αξίζει!

fotis":v36ha4of said:
markisios":v36ha4of said:
...Αν παο θα μείνω το πολύ 1 μέρα.Θα φύγω το πρωί και θα επιστρέψω τι νύχτα...
Δεν αρκεί να μείνεις μόνο μερικές ώρες.
Βάλε (τουλάχιστον) άλλη μια μέρα στο Ταλλίν. Το αξίζει!

Το καταλαβαίνω αλλα δυστυχώς αδύνατον στη παρούσα φάση να μείνω 1 νύχτα στο Ταλλίν.

Ελπίζω kapote να χω ευκαιρία να παw Ταλλίν,Riga και Βίλνιους. :D

Κρίμα που δεν μπορείς να μείνεις στο Τάλλιν (γιατί το προφέρουμε Ταλλίν δεν το κατάλαβα) είναι μια μεσαιωνική πόλη και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να διεισδύσουν στην τουριστική αγορά. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια να εδραιωθούν στην αγορά και το αξίζουν. Το αρνητικό που είδα είναι ότι οι τιμές τους είναι λίγο ακριβές (ανάλογες της Αθήνας) για νεοεισερχόμενο παίκτη. Καμία σχέση με το Ελσίνκι πολύ ρομαντικό, μικρό, γραφικό. Η κεντρική τους πλατεία είναι θαυμάσια και εάν πας καλοκαίρι είσαι 11 η ώρα το βράδυ και δεν έχει νυχτώσει. Οι κάτοικοι των βαλτικών χωρών έχουν κόμπλεξ με τους Ρώσους, τους ερωτάς στα Ρωσικά σου απαντούν στα Αγγλικά. Εν αντιθέσει οι Φιλανδοί ευχαριστούν τον Θεό που υπάρχουν οι Ρώσοι γιατί ο τουρισμός τους και η οικονομία τους βασίζεται σε αυτούς. Συμφωνώ με τον fotis οι Εσθονικές αερογραμμές πολύ καλές και ποιο καλό το αεροδρόμιό τους. Κοντά στην πόλη, λειτουργικό αλλά κρίμα ανεκμετάλλευτο. Τους πετσοκόβουν οι Λετονοί με την airBaltic. To λιμάνι βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη, μπορείς να πας περπατώντας, μόλις βγεις από το κτίριο δεξιά. Προσπάθησε να πάρεις τα καράβια της Tallinn Link είναι μεγαλύτερα και καλύτερα. Οι εγκαταστάσεις των λιμανιών απίστευτες για τα Ελληνικά δεδομένα, λόγω του κρύου υπάρχουν φισούνες για την επιβίβαση των επιβατών, τα καράβια απίστευτα σε όγκο και εξυπηρέτηση, καμιά σχέση με αυτά που έχουμε για Κρήτη. Στο Ελσίνκι το λιμάνι δεν είναι αυτό κοντά στο κέντρο αλλά λίγο ποιο δεξιά, μπορείς να πας περπατώντας αλλά είναι κανένα μισάωρο από το κέντρο. Στο Ελσίνκι πήγα μετά την Αγ. Πετρούπολη οπότε ήμουν προκατειλημμένος. Μου θύμισε τον φτωχό συγγενή, κάποτε ήταν αυτόνομη επαρχία της Ρωσίας και πριγκιπάτο. Αυτό ακριβώς σου θυμίζει. Ωραία κτήρια αλλά όχι εντυπωσιακά. Εντύπωση μου έκανε η ευγένεια των κατοίκων και πόσο φιλέλληνες είναι. Τους περίμενα ψυχρούς βόρειους αλλά απεναντίας είναι φιλικοί. Βραδινή ζωή ξέχνατο, ξενέρωτοι, πολλά μαγαζιά κλείνουν νωρίς το βράδυ. Για το μέγεθος της πόλης λίγα τα clubs & disco. Σίγουρα sauna θα κάνεις στο ξενοδοχείο αλλά δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τις saunas σε όλο τον κόσμο. Εάν βρεις τις τοπικές θα ήταν καλύτερα, προσωπικά οι φιλανδικές δεν μου άρεσαν γιατί δεν είναι πολύ ζεστές. Θα βρεις saunas λίγο έξω από το κέντρο, πας με το τραμ. Το εισιτήριο των τραμ είναι φτηνότερο εάν το αγοράσεις από τα μηχανήματα στις κεντρικές στάσεις παρά από τους οδηγούς. Κοστίζουν περίπου 2,50 ευρώ. Επίσης είναι φτηνότερα εάν αγοράσεις για τρία άτομα, δεν κατάλαβα γιατί τρία άτομα πληρώνουν λιγότερα από τρία μεμονωμένα εισιτήρια. Το κρύο είναι απίστευτο στο Ελσίνκι το λένε και οι ίδιοι, ότι ο καιρός τους δεν συνηθίζεται... Επίσης εντύπωση σου κάνει στην επαρχία τα σπίτια είναι προστατευμένα μέσα σε δάση για τον αέρα του χειμώνα.

Υ.Γ. Μην ξεχάσεις εκτός από Τάρανδο να δοκιμάσεις και το τοπικό μαύρο χαβιάρι. Μπορείς να το βρεις στην μικρή αγορά στο λιμάνι. Δεν είναι όσο ακριβό το Ρωσικό που είναι υπό εξαφάνιση. Το μόνο μειονέκτημα δεν έχουν βρει τον τρόπο να το συσκευάζουν, θέλει κατάψυξη οπότε δεν μπορείς να το φέρεις στην Αθήνα εκτός και εάν πετάς κατευθείαν.

Υ.Γ2. Στο Τάλλιν υπάρχει άφθονο κεχριμπάρι. Εγώ το βρήκα πανάκριβο. Στην Αγ. Πετρούπολη ήταν φθηνότερο, μπορεί να ήταν καλύτερης ποιότητας το κεχριμπάρι του Τάλλιν, αλλά εγώ ειδικός δεν είμαι. Ενδιαφερόμουνα για μικρό λιονταράκι ή γουρουνάκι και οι τιμές τους ήταν περί τα 300 ευρώ. Για μένα πολύ ακριβή τιμή.

Υ.Γ3. Εάν δεν πας Τάλλιν, το μόνο που αξίζει γύρο από το Ελσίνκι είναι το Τούρκου, πας σιδηροδρομικώς αυθημερόν. Το εισιτήριο το αγοράζεις από το internet είναι φθηνότερο (περίπου 50 ευρώ- πήγαινε/έλα) . Μην περιμένεις και πολλά, μία γραφική μικρή πόλη. Όλα τα άλλα είναι χάσιμο χρόνου. Για μένα και το Ροβανιέμι είναι χάσιμο χρόνου, τώρα πως κατάφεραν με τον Αγ. Βασίλη και τις βλακείες να το κάνουν τουριστικό προορισμό; Μπράβο τους. Ας είναι καλά τα κορόιδα, και στον κόσμο υπάρχουν άπειρα.