Είναι 'αερόφρενα' (airbrakes) και χρησιμοποιούνται στη προσγείωση για να μειώσουν την ταχύτητα και κατ' επέκταση το απαιτούμενο μήκος διαδρόμου. Παρόμοια αερόφρενα χρησιμοποιούνται στο Blackburn Bucaneer, καθώς ο ειδικός σχεδιασμός των φτερών του δεν του επιτρέπει τις χαμηλές ταχύτητες που απαιτούνται για προσνήωση σε αεροπλανοφόρα (http://en.wikipedia.org/wiki/Blackburn_Buccaneer#Design). Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρωτόγνωρων ιδεών και ασυνήθιστων σχεδιασμών που παραδοσιακά εφαρμόζουν οι βρετανοί αεροναυπηγοί προκειμένου να σχεδιάζουν αεροσκάφη με ειδικές ικανότητες.
Τα 'spoilers' ('lift spoilers', αν θέλουμε να ακριβολογούμε, ή και 'lift dumpers') είναι οι επιφάνειες των φτερών που ανασηκώνονται μετά το 'touchdown'. Χρησιμοποιούνται για να εκμηδενίσουν την άνωση, ούτως ώστε οι ρόδες του αεροσκάφους να έχουν καλό κράτημα.
Υ.Γ.: Τώρα βέβαια, postάροντας μετά τον aakunz, παρουσιάζομαι σαν ειδικός. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι... ή τουλάχιστον όχι ακόμα.
Τα 'spoilers' ('lift spoilers', αν θέλουμε να ακριβολογούμε, ή και 'lift dumpers') είναι οι επιφάνειες των φτερών που ανασηκώνονται μετά το 'touchdown'. Χρησιμοποιούνται για να εκμηδενίσουν την άνωση, ούτως ώστε οι ρόδες του αεροσκάφους να έχουν καλό κράτημα.
Υ.Γ.: Τώρα βέβαια, postάροντας μετά τον aakunz, παρουσιάζομαι σαν ειδικός. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι... ή τουλάχιστον όχι ακόμα.