Να συμφωνήσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι το άρθρο είναι ας πούμε προκατειλλημένο και δεν δίνει μια πιο σφαιρική άποψη του ζητήματος καθώς δεν δίνει παραδείγματα όπου το service fee έχει και παραέχει νόημα,
Νομίζω πως το θέμα θα μπορούσε να είναι αντικείμενο ολόκληρης μελέτης αλλά εμένα μου έρχονται πρόχειρα κάποια παραδείγματα όπου εμένα σαν απλό καταναλωτή (δεν είμαι πράκτορας ή κάτι τέτοιο) με ωφελεί στην ουσία αυτή η εξέλιξη με τα service fees,
Καταρχήν, τώρα που μειώθηκαν οι προμήθειες επί του ναύλου αλλά υπάρχει fix service fee γνωρίζεις πως ο πράκτορας δεν έχει κανένα οικονομικό κίνητρο να σου πλασάρει ακριβότερο εισίτηριο, φυσικά τα σοβαρά πρακτορεία και στο παρελθόν έψαχναν για ότι καλύτερο, αλλά τώρα αυτό ενισχύεται και δομικά θα έλεγα με το σύστημα των service fees.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εδώ είναι ένα internetικό forum με άτομα που γουστάρουν την αεροπορία, είναι φυσικό ο καθένας από εμάς να έχει όρεξη να ψάξει ώρες ατελείωτες για να βρεί την βολικότερη επίλογη στα booking engines, ή όταν ξέρει τι θέλει να έχει την ευχέρεια να το κάνει μέσα σε 10 λεπτά! Δεν είναι όμως όλοι τόσο εξοικιωμένοι, για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού το να ψάξει και να κλείσει ένα εισιτήριο από το internet είναι μία περίπλοκη διαδικασία. Αυτοί καταφέυγουν στα πρακτορεία και εξυπηρετούνται από ένα ειδικευμένο άτομο που αν είναι σωστό στη δουλειά τους θα τους παρουσιάσει όμορφα και γρήγορα τις διάφορες επιλογές τους, δεν θα έπρεπε να πληρωθέι και για αυτή την υπηρεσία; Νομίζω πως ναι..
Επίσης αυτό που σκέφτομαι εδώ και λίγο καιρό (και ξεφεύγω λίγο από το αρχικό θέμα) είναι πως το e-ticket που είναι πλέον υποχρεωτικό θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ώθηση στους πράκτορες, πλέον εαν είσαι πελάτης και είσαι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που σου παρέχει ένα πρακτορείο διαχρονικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις απ' όπου κι αν είσαι για όπου κι αν θέλεις να πας..
Παραδείγματα:
Είμαι στο τάδε μέρος και αποφασίζω να αλλάξω σχέδια για το που θα πάω μετά, αντί να ψάχνομαι σε ένα μέρος που δεν γνωρίζω για τις διάφορες επιλογές μου, παίρνω τον πράκτορα μου στην Ελλάδα που του έχω εμπιστοσύνη, μου κλείνει κάτι βολικό και τελείωσε η υπόθεση χωρίς να χρειάζεται να έχω το χάρτινο εισίτηριο εκτυπωμένο από αυτόν.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως μπορεί για όλους εμάς που είμαστε εξεικοιωμένοι με το internet να είναι απλό να ψάξουμε να βρούμε το site που χρεώνει την λιγότερη προμήθεια (ή και μηδενική), για άλλους όμως το πρακορείο όντως προσφέρει μια υπηρεσία άξια ανταμοιβής.
Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον...