επιθέσεις

• Thread starter Thread starter drakkar
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

drakkar

Low-Cost-Class-Member
Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιος θυμάται, ή έχει data για τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία του ελληνικού civil aviation, να τα αναφέρει. Είτε αφορούν ελληνικές αερογραμμές, ειτε ενέργειες σε ελληνικά αεροδρόμια, είτε ενέργειες σε ξενες αερογραμμές σε ξένα αεροδρόμια, αλλά με έλληνα δράστη. Κάνω μια έρευνα και έχω ήδη καταλήξει σε πίνακα συμβάντων, όμως θέλω να είμαι σίγουρη, ότι δεν μου έχει διαφύγει περιστατικό (άνθρωποι είμαστε- ένα μυαλό έχουμε). Δεν χρειάζομαι λεπτομέρειες, απλά αναφορά χρόνου τόπου, για να τσεκάρω αν είναι ανάμεσα σε αυτά που έχω, άλλως να ερευνήσω στις πηγές μου.
Αγαπητοί συντονιστές, αν θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα ανήκει σε άλλη θεματική ενότητα (εγώ το έθεσα εδώ, επειδή υπάρχει ο τίτλος συμβάντα που είναι γενικότερος απο τα ατυχήματα), παρακαλώ πολύ να το ταξινομήσετε ανάλογα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

αυτα βρήκα αν θες
ειναι απο το Ελληνικο LGAT

August 5, 1973: Two Palestinian gunmen claiming to represent Black September fire on travelers in a crowded TWA passenger lounge, killing five and wounding fifty-five.
September 8, 1974: TWA Flight 841, en route from Ellinikon to Rome, crashed 18 minutes after take-off in what was later determined to be a bombing.
December 23, 1975: Richard S. Welch, the CIA station chief in Athens, was shot and killed in front of his wife outside his home. The left-wing November 17 urban guerrilla group was responsible.
June 27, 1976: Air France Flight 139, en route from Ellinikon to Paris, was hijacked to Benghazi and Entebbe.
June 14, 1985: TWA Flight 847, en route from Ellinikon to Rome, was hijacked to Beirut and Algiers repeatedly.
November 14, 1985: EgyptAir Flight 648, en route from Ellinikon to Cairo, was hijacked to Malta.
The airport was also the destination point of two attacked aircraft:

August 29, 1969: TWA Flight 840, en route from Rome to Ellinikon, was hijacked by PFLP terrorists to Damascus.
April 2, 1986: The same route, TWA Flight 840, also from Rome to Ellinikon, was bombed, resulting in four people's being sucked out of the plane to their deaths. The plane landed safely.

Υπάρχει ένα περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο ''Ένα Κομμάτι Ουρανού'' με τίτλο ''Αεροπειρατία'' και το εξιστορεί η Τούλα Ρεπάπη, αεροσυνοδός τότε στην ΟΑ.Πρόκειται για ένα DC6B που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Χανιά - Αθήνα την περίοδο της Χούντας και στο σκέλος της επιστροφής προς Αθήνα, κατελήφθη απο έναν Έλληνα ο οποίος ανάγκασε τον κυβερνήτη με απειλή όπλου να πάει στο Κάιρο επειδή τον κυνηγούσε η Χούντα όπως είχε αναφέρει τότε.
Δεν γνωρίζω αν έχεις ήδη στοιχεία για το συγκεκριμένο περιστατικό.

sotisdiv":1d0h2vdl said:
Υπάρχει ένα περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο ''Ένα Κομμάτι Ουρανού'' με τίτλο ''Αεροπειρατία'' και το εξιστορεί η Τούλα Ρεπάπη, αεροσυνοδός τότε στην ΟΑ.Πρόκειται για ένα DC6B που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Χανιά - Αθήνα την περίοδο της Χούντας και στο σκέλος της επιστροφής προς Αθήνα, κατελήφθη απο έναν Έλληνα ο οποίος ανάγκασε τον κυβερνήτη με απειλή όπλου να πάει στο Κάιρο επειδή τον κυνηγούσε η Χούντα όπως είχε αναφέρει τότε.
Δεν γνωρίζω αν έχεις ήδη στοιχεία για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν ταιριάζει βέβαια με τα αυστηρα κριτήρια τρομοκρατικης επίθεσης, αλλά θέλω να μάθω σίγουρα info για το γεγονος αυτό. Ευχαριστώ πολύ! Θα πάρω το βιβλίο.

Yπάρχει και ένα περιστατικό στο Φιουμιτσίνο (επίθεση στις αναχωρήσεις με όπλα και χειροβομβίδες) τη δεκαετία του ΄80 με Παλαιστίνιους δράστες και Έλληνες μεταξύ των νεκρών. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μέσα στο αντικείμενο της έρευνάς σου.

Παιδια γνωρίζει κανείς κάτι για συμβάν το '93, πτήση της ΟΑ, με επιβάτη που κατέλαβε το αεροσκάφος και τελικά συνελήφθη στη Θεσ/νίκη?
Εχω info που θέλω να διασταυρώσω. Οποιος θέλει off the record να δώσει πληροφορίες, ας μου στείλει προσωπικό μήνυμα.

Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω αναφέρεσαι στο περιστατικό με έναν Αιγύπτιο (ή κάτι τέτοιο) που με την απειλή ενός μαχαιριού από τα σκεύη του αεροπλάνου (σιδερένιο μεν αλλά βουτήρου) προσγείωσε το αεροπλάνο και ζήτησε πολιτικό άσυλο, ζητώντας πρώτα να μιλήσει live στην τηλεόραση.

Το αίτημα έγινε δεκτό και το συνεργείο μπήκε μέσα αλλα 2 από τους δημοσιογράφους με τα μικρόφωνα (ένας άντρας μια γυναίκα) ήταν ασφαλίτες οπότε κατά την συνέντευξη - δήλωση του τυπά τον μπουζουριάσανε. Έχω βέβαια την εντύπωση ότι το συμβάν έγινε στο Ελληνικό... Μπορεί το χρονικό πλαίσιο να μην είναι καν σωστό... Anyway... :oops:

Αγαπητε Redhell, το περιστατικό για το οποίο θέλω να διασταυρώσω info είχε έλληνα δραστη και το αεροσκάφος προσγειωθηκε Θεσσαλονίκη (σίγουρο αυτό!!!!!).

drakkar":101tvoqw said:
Παιδια γνωρίζει κανείς κάτι για συμβάν το '93, πτήση της ΟΑ, με επιβάτη που κατέλαβε το αεροσκάφος και τελικά συνελήφθη στη Θεσ/νίκη?
Εχω info που θέλω να διασταυρώσω. Οποιος θέλει off the record να δώσει πληροφορίες, ας μου στείλει προσωπικό μήνυμα.

Ναι θυμάμαι ένα τέτοιο συμβάν. Πτήση OA182 DUS-SKG-ATH με το 734 SX-BKF.