Καλησπέρα αγαπητή Airliner98, χαίρομαι πολύ που βλέπω τόσα άτομα στην ηλικία μου να θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο, και να μπαίνουν στον χώρο αυτού του φόρουμ που μέχρι τα προηγούμενα χρόνια το είχαν κατακλύσει οι σεβάσμιοι άνθρωποι της προηγούμενης γενιάς μας, χωρίς να το λέω αρνητικά, διότι από αυτά τα άτομα έχουμε να μάθουμε πολλά πράγματα.
Καταρχάς πρέπει να καταλάβεις κάτι βασικό, η ΥΠΑ είναι η υπηρεσία στην οποία θα δώσεις τις εξετάσεις σου για να αποκτήσεις το πτυχίο, χαρτί, δίπλωμα πες το όπως θες, το οποίο θα σου δίνει το δικαίωμα να εργασθείς ως επιμελήτρια πτήσεων, δεν θα σου κάνει κάποιο μάθημα, τα μαθήματα θα τα κάνεις σε κάποια σχετική σχολή ή ΙΕΚ, ιδιωτική η δημόσια, σαν τις εξετάσεις των Αγγλικών ένα πράγμα όπου κάνεις τα μαθήματα σε ένα φροντιστήριο, και δίνεις εξετάσεις για το πτυχίο του Michigan. Ορίστε και οι σχετική σελίδα τους
http://www.ypa.gr/ .
Τώρα όσων αφορά το Επιμελητής Πτήσεων VS Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας, εσύ και μόνο θα αποφασίσεις τι από τα δύο θες να κάνεις, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, με τελείως διαφορετικό βαθμό ευθύνης, εγρήγορσης, ικανοτήτων κλπ. Ο Επιμελητής Πτήσεων βρίσκεται στο αεροδρόμιο προκειμένου να ασχοληθεί με την προετοιμασία, την επιμέλεια, καθώς και την ασφάλεια κάποιας συγκεκριμένης πτήσης, όπου θα βγάλει την κατανομή του βάρους μέσα στο αεροσκάφος, θα υπολογίσει τα καύσιμα που θα απαιτηθούν για την διεξαγωγή της πτήσης, θα φροντίσει ο καθαρισμός του αεροσκάφους να έχει πραγματοποιηθεί, θα ελέγξει αν έχει γίνει η επιβίβαση και θα ενημερωθεί εάν ο αριθμός των επιβατών ισοδυναμεί με αυτόν του προγράμματος, θα κοιτάξει εάν υπάρχει κάποια επικίνδυνη η εύφλεκτη ύλη μέσα στο φορτίο του αεροσκάφους και θα ανατρέξει στο ανάλογο εγχειρίδιο προκειμένου να δει εάν επιτρέπεται να μπει κλπ. Αυτά τουλάχιστον από όσα εγώ προσωπικά έχω δει live να γίνονται μέσα στην καθημερινή εργασία ενός Επιμελητή Πτήσεων, τα καθήκοντα του ανάλογα με τις απαιτήσεις της πτήσης αλλάζουν.
Από την άλλη μεριά ο Ελεγκτής Εναέριας κυκλοφορίας μεριμνά για την ασφαλή πτήση των αεροσκαφών, πολύ γενικά να στα πω, ότι δίνει οδηγίες στα αεροσκάφη προς τα πού να κατευθυνθούν, από ποιόν διάδρομο θα απογειωθούν, ποια διαδικασία απογείωσης θα ακολουθήσουν, σε τι ύψος θα πετάξουν, σε ποιόν διάδρομο θα προσγειωθούν, ποιες είναι η καιρικές συνθήκες, θα προσπαθήσει να διαχωρίσει δύο αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται αρκετά κοντά το ένα από το άλλο έτσι ώστε να μην συγκρουστούν κλπ. Όπως θα κατάλαβες ο βαθμός ευθύνης και ο κίνδυνος ανεβαίνει κατακόρυφα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη και κίνδυνο και ο Επιμελητής πτήσεων. Μπορείς να ακούσεις ζωντανά μερικούς πύργους ελέγχου ανά τον κόσμο σε αυτήν εδώ την σελίδα προκειμένου να πάρεις μια γεύση του τι γίνετε και πως λειτουργεί
http://www.liveatc.net/, καθώς και να δεις ζωντανά την κίνηση των αεροσκαφών σε αυτήν εδώ την σελίδα
http://www.flightradar24.com/37.97,23.72/7.
Προσωπικά όσων αφορά τον Επιμελητή πτήσεων θα επέλεγα ένα δημόσιο ΙΕΚ, και όχι ιδιωτικό, διότι δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω. Η διδασκαλία είναι τέσσερα εξάμηνα, αν δεν κάνω λάθος. Υπάρχουν και προηγούμενα θέματα μέσα σε αυτό το φόρουμ όπου αν κάνεις αναζήτηση θα μάθεις διαβάσεις πολλά, γιαυτό δεν ξέρω αν θα κρατηθεί το παρών θέμα, αν έχω κάνει κάποιο λάθος σε ότι έγραψα, ας με διορθώσει κάποιος, καλή επιτυχία!