CAIRO

derion

Low-Cost-Class-Member
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Καθώς το Δεκέμβρη θα πάω Σ/Κ στο Κάιρο (τίμησα δεόντως τη σχετική προσφορά της Aegean), έχω μερικές απορίες:

Η βίζα είναι απλώς σφραγίδα πάνω στο διαβατήριο? Μπορώ να τη βγάλω στο αεροδρόμιο? Πόσο κοστίζει? Πληρώνω σε αιγυπτιακό νόμισμα ή μπορώ και σε ευρώ ή σε δολάριο ΗΠΑ?

Συνάλλαγμα συμφέρει να κάνω στην πόλη? Πόσο περίπου είναι η ισοτιμία με ευρώ? Το Σάββατο / Κυριακή είναι ανοιχτά τα ανταλλακτήρια?

Η Aegean έχει χωριστό check - in counter ή είναι μαζί με άλλη εταιρία (π.χ. Lufthansa - Star Alliance)? Συμφέρει να κάνω e - check in στην επιστροφή?

Θα επισκεφτώ Giza και Sakarra. Μήπως ξέρει κανείς πόσο κοστίζουν οι είσοδοι?

Επίσης, τι άλλο αξιόλογο προλαβαίνω να κάνω σε ένα Σ/Κ στο Κάιρο? Αξίζει σύντομη κρουαζιέρα στο Νείλο εντός της πόλης? Προλαβαίνω να επισκεφθώ το Αιγυπτιακό Μουσείο?

Γενικώς, όποιος έχει υπόψη καλές προτάσεις / ιδέες κτλ., ευπρόσδεκτες!

Ευχαριστώ!

Μας βομβάρδισες με ερωτήματα :D Ένα ένα λοιπον...

1) Βίζα:την εκδίδεις στο αεροδρόμιο σε σχετικό counter λίγο πριν την έξοδό σου. Τιμή δυστυχώς δεν θυμάμαι. Είναι ένα αυτοκόλητο το οποίο κολλάς σε μια απο τις σελίδες θεώρησης που έχει το διαβατήριό σου. Στη συνέχεια στη σφραγίζουν κατά την είσοδό και την έξοδο στη/απο την Αίγυπτο. Πληρώνεις σε Αιγυπτιακό νόμισμα.

2) Συνάλλαγμα: Έλα ντε που δεν θυμάμαι ισοτιμία αλλά αυτό είναι εύκολο με μια αναζήτηση στο google. Επειδή θα κάνεις συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο για την βίζα καλό θα είναι να κάνεις μια πρώτη δόση εκεί για να μη χρεωθείς έξτρα προμήθεια για μικρό ποσό, μιας και είναι στάνταρ, είτε αλλάξεις 1 ευρώ (πχ) είτε αλλάξεις 100 :mrgreen: Πάντως τα ξενοδοχεία αλλάζουν συνάλλαγμα με διαφορά ελάχιστη απο τα ανταλακτήρια στην πόλη. Άσε που αν αλλάξεις στο ξενοδοχείο είναι πιο safe ;)

3) Η Α3 έχει δικό της counter. Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού check in ομως δεν διατίθεται στο αεροδρόμιο του Καϊρου.

4) Είσοδος στη Γκίζα 60 L.E. και αν θέλεις να μπεις μέσα σε μια απο τις τρεις πυραμίδες έξτρα 30 L.E. Αν είσαι κλειστοφοβικός άστο καλύτερα! Αν όχι είναι μια εμπειρία να περπατάς σκυμμμένος ;) ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μη κάνεις το λάθος στις πυραμίδες και αφήσεις στους πονηρούς Αιγύπτιους να σου φορέσουν σαρίκι, να σου δώοσυν κάτι και καλά για δώρο ή να προσφερθούν να σε φωτογραφίσουν με τη μηχανή σου! Αμέσως μετά σου ζητούν "μπαξίσι" και με το που κάνεις την κίνηση να βάλεις το χέρι στην τσέπη...μαζεύονται σαν τα κουνούπια! Αστυνομία υπάρχει γύρω αλλά μην περιμένεις και πολλά. Άλλωστε στο τέλος της ημέρας μοιράζονται τα χρήματα...(κι ομως)

5) Για περιήγηση, θα σου πρότεινα κάτι πολύ βολικό: Να νοικιάσεις έναν ξεναγό με αυτοκίνητο. Εγώ να φανταστείς νοίκιασα έναν με ένα βανάκι - Έλληνα της Αιγύπτου - και μου κόστισε 60 ευρώ απο τις 830 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σε πηγαίνει στα καλύτερα μέρη (πυραμίδες, μουσείο κλπ εννοείται) και σε κάνει βότλα μέσα στην πόλη με ασφάλεια.

6) Πρόταση: Να απολαύσεις ένα βράδυ ένα κοκτέϊλ στο μπαρ το ξενοδοχείου Four Seasons. Είναι στον 40κάτι όροφο και έχει τζάμι περιμετρικά και θαυμάζεις το Κάϊρο απο ψηλά και βλέπεις και τις πυραμίδες που φωτίζονται το βράδυ. Αυτά τα ολίγα...

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω

-Την βιζα την παίρνεις και με ευρώ ή $$ κ σου δίνει ρέστα σε Αιγυπτιακά. Έκανα Λίρες και πριν φύγουμε απο την Αθήνα κ ήμουν άνετα. Στο αεροπλάνο θα χρειαστεί να συμπληρώσεις καρτελάκι με τα στοιχεία σου, πού θα μείνεις, ονομα κλπ...
-Την βίζα θα σου την ελέγξουν πάλι πριν πας για να πάρεις την βαλίτσα σου
-Επίσης θα την ελέγξουν ΠΡΙΝ ΜΠΕΙΣ στο αεροπλάνο. (Μην τυχόν κ έληξε κλπ)
-Γενικά μου έδωσαν την εντύπωση οτι ξέρουν ποιός μπάινει κ βγαίνει απο την χώρα τους - όχι σαν κάτι άλλους γείτονές τους απέναντι στην Μεσόγειο.
-Το check in στο CAI λειτουργεί όπως σε οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο, μην σε απασχολεί τίποτα.
-Κ εμείς είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο, και μέσα στην τιμή έιχε οδηγό, ξεναγό και εισόδους σε Giza & Saqqara/Memphis. Πολύ επαγγελματίες, τυπικοί, ολα τέλεια.
-Οι Αιγύπτιοι θέλουν μπαξίσι ακόμα κ αν σου πουν καλημέρα. Έχε πολλά αιγυπτιακά κέρματα πρόχειρα (βασικά μόνο της μιας λίρας κυκλοφορουν), κ αρκετα $1, είναι χρήσιμα.
-Ένα απλό 'Λα, σούκραν' (όχι, ευχαριστώ) θα σε ξεμπλέξει απο πολλά - επίσης κατι σαν 'ανα γιουνάνι - είμαι Έλληνας' επίσης είναι καλό. Σου χαμογελανε κ σε αφήνουν ησυχο.
-Μέσα στο Κάιρο τα ταξί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πας απο το χ στο ψ. Αν κ τρομακτικά με την πρώτη εικόνα, αν δεν μπεις σε ενα, θα χάσεις μια σημαντική εμπειρία της πόλης. Τα μαύρα δεν έχουν ταξίμετρο, αλλά 10 λίρες μαζί με το φιλοδώρημα σε πάνε σχεδόν παντού στο κέντρο, ενώ τα άσπρα ταξί έχουν, κ πληρώνεις ότι δείξει (+ μπαξίσι φυσικά..)
-Α, κ προσοχή στον δρόμο - θα καταλάβεις τι εννοώ, μην σου χαλάσω την εκπληξη.
-Πήγα τον Μάιο, αν θες οτιδήποτε άλλο εδώ είμαστε. Θα σου αρέσει πολυ.

1) Την βίζα μπορεις να την παρεις και σε ευρω ή δολλαρια. Κοστιζει χονδρικα $15 και την παιρνεις απο κατι κιοσκια τραπεζων μόλις μπεις στο κτιριο (οπως ειναι τα ανταλλακτηρια στο Ελ. Βεν.).

2) η ισοτιμια ειναι περίπου 7.9 LE / €

A και κατι αλλο,
η δικη μας Κυριακη σε αυτους ειναι η Παρασκευη... αλλα ακομη και τοτε τα παντα σχεδον ειναι ανοικτα. Ασε που συνηθως κλεινουν και αρκετα αργα το βραδυ πχ 12 τα μεσανοιχτα

Παιδιά, ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές σας συμβουλές!

Το ξενοδοχείο που έχω κλείσει είναι κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στο Νείλο. Περίπου πόση ώρα από το αεροδρόμιο είναι?

Γενικά έχει πολλή κίνηση στους δρόμους στο Κάιρο?
Εχω ακούσει ότι οι οδηγοί οδηγούν σαν τρελοί και είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί ατύχημα.

Διάβασα ότι έχει και μετρό. Έχει μπει κανένας σας μέσα? Είναι εμπειρία?

Και εγώ έχω κλείσει transfer. Ο ταξιτζής (μαζί με τουριστικό οδηγό) θα μας πάει απευθείας στις Πυραμίδες γιατί λέει δεν έχουμε αρκετό χρόνο (η Aegean φτάνει 10:50 το πρωί) και θα γυρίσουμε 4-5 το απόγευμα. Το κόστος είναι 60 δολλάρια. Από το ξενοδοχείο μου είπαν ότι θα επισκεφθούμε Giza / Sakkara. Αυτές οι δύο περιοχές είναι η μία δίπλα στην άλλη? Οι Πυραμίδες πού βρίσκονται? Σε ποία Πυραμίδα πρέπει οπωσδήποτε να πάω?

Επίσης, έχετε κάποια πρόταση για φαγητό? Ξέρω ότι στην Αίγυπτο υποφέρουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι από στομαχικές διαταραχές. Πού θα μπορούσα να βρω τυπικό παραδοσιάκό φαί σε λογική τιμή που δεν θα με πειράξει?

Άσχετο: γιατί το παρόν thread δεν εμφανίζεται στο κυρίως μενού του airliners και πρέπει να το βρω μέσω αναζήτησης? Το τοποθέτησα κατά λάθος στο off - topic?

Τη διαδρομη Αεροδρομιο Νειλο δεν την εχω κανει ποτε αλλα λογικα πρεπει να ειναι ταξη μεγε8ους καπου στην ωρα. Υπο νορμαλ συνθηκες, δηλαδη traffic!!!

Κινηση υπαρχει και μαζι με τη σκονη (να το θεσω ευγενικα) πιστευω ειναι να τα μεγαλυτερα προβληματα ενος ξενου στην πολη. Οσον αφορα την οδηγηση τελικα δεν ειναι τοσο τραγικη. Η χωρα για να χρησιμοποιησω μια προταση ενος φιλου ειναι ενα οργανωμενο χαος. Τα παντα φαινονται χαοτικα αλλα αν το δει κανεις με μια δευτερη ματια κρυβουν μια απιστευτη αυτοοργανωση μεσα τους. Πραλληλα για μενα οι αιγυπτιοι ειναι οι πιο προσεκτικοι οδηγοι που εχω συναντησει. Δεν κοιτανε δεξια και αριστερα χαζευοντας (δεν τους παιρνει αλλωστε). Λιγο να αφαιρεθουν, θα τους αφαιρεθει και το οχημα τους (θα εχει διαλυθει απο τροχαιο). Μια δυο φορες να οδηγησεις καταλαβαινεις το τροπο σκεψης τους στο θεμα και προσαρμωζεσαι. Παντως ειναι αληθεια οτι παροτι ειναι πολυ προσεκτικοι στο δρομο, παροτι λοιπον εχουν καλη εποπτια του δρομου να το θεσω καλυτερα, ειναι αληθεια οτι ειναι καπως ανοητοι στις αποφασεις τους ...
Απολαυση ειναι η νυκτερινη οδηγηση (κυριως εκτος Καιρου). Λεπτομεριες δεν δινω. Εκπληξη για καποιον που θα το τολμησει.

Εχει και μετρο... Οι αποψεις ποικιλουν.

Οι πυραμιδες ειναι στην Giza και ειναι σχετικα κοντα η μια στην αλλη. Αρα θα τις δεις ολες

Το τελευταιο πραγμα που θα πρεπει αν σε αποασχολει ειναι οι τιμες του φαγητου. Δεν πανε πολυ παραπανω απο μια απλη Αθηναικη ταβερνα...
Απο τα αγαπημενα μου μερη ειναι το La Sirena στην Ηλιοπολη και το Λιβανεζικο του Fermont (και τα δυο εινα βραδυνες επιλογες - σερβιρουν μερα αλλα κυριως τα βραδυα αξιζουν). Αν κινησαι στο κεντρο και εχεις χρονο αξιζει το Segoya που ειναι στην βορεια μυτη του Zamalek.

-Το ταξί μετά την πτήση της Α3 το πρωι για το κεντρο του Καιρου έκανε 30 λεπτα περιπου. Και αυτο το ειχαμε κανονισμενο απο πριν και μας περιμεναν στην εξοδο συστημενοι.
-Ειναι 10+ εκατομμυρια πόλη. Φυσικα κ εχει κινηση.
-Δεν εχει φαναρια. Σε 2 η 3 διασταυρωσεις μονο ειδα. Που σημαινει οτι περνας λεωφορους 7+7 λωρίδες με δικη σου ευθυνη. Παρατηρησε τους ντοπιους κ μετα θα ειναι παιχνιδακι. Η ροη των αυτοκινητων χωρις φαναρια ρυθμιζεται με μια πολιτισμενη απλη λογικη. Μετα καπου απο 1 λεπτο, θα χωθουν 2-3 για να κοψουν την ροη του αλλου δρομου κ θα ξεκινησουν ολοι οι αλλοι απο πισω, για ενα λεπτο εναλλαξ, μεχρι να τους κοψουν ξανα οι αλλοι.
-Το κορναρισμα προερχεται κυριως απο αδεια ταξι.
-Μετρο εχει. Δεν μπηκα αλλα να ξερεις οτι τα πρωτα 2 βαγονια ειναι μονο για γυναικες.
-Giza / Saqqara καπου 30χλμ. Πολλα χρωματα στην διαδρομη. Μπορεις να μπεις στην Πυραμιδα του Χεφρηνου, γιατι δεν εχει περιορισμο στα εισητηρια. Η μεγαλη, του Χεοπα, εχει μονο καπου 100 εισητηρια διαθεσιμα την μερα κ πρεπει να εισαι εκει απο τις 7 το πρωι για να παρεις ενα αφου εξαντλουνται αμεσως. Μπηκα στην μια, αλλα απο οτι μου ειπαν φιλοι, αυτη του Χεοπα δεν εχει μεγαλη διαφορα στο τι θα δεις μεσα. Η Saqqara απο την αλλη εχει κατι μαγικο σαν μερος. Θα το δεις.
-Μερος της εμπειριας ειναι να φας φαι του δρομου. Αν δεις κατι που σου φαινεται επαρκως καθαρο, μην διστασεις. Απλα να μην πιεις νερο απο τους ψυκτες που θα δεις σε σχεδον καθε γωνια. Πιο πολλες πιθανοτητες εχεις να παθεις κατι απο το νερο απο τους ψυκτες παρα απο το φαγητο. Φαε αφοβα.

Βγες στον δρομο, περπατησε, γυρισε, μυρισε, φαε, παζαρεψε, απολαυσε...αν ειναι να πας κ να κλειστεις στο ξενοδοχειο κ να πας με το κλιματιζομενο στις πυραμιδες και στο αεροδρομιο, τοτε μην πας καθολου...

YCNZ":4j88ygl0 said:
Βγες στον δρομο, περπατησε, γυρισε, μυρισε, φαε, παζαρεψε, απολαυσε...αν ειναι να πας κ να κλειστεις στο ξενοδοχειο κ να πας με το κλιματιζομενο στις πυραμιδες και στο αεροδρομιο, τοτε μην πας καθολου...

:great:

Greatest advice regarding Cairo!!!