διαβασα τα οσα λες και ταυτοχρονα ετυχε να εχει θεμα σημερα το traveldailynews το παρακατω.
Επιστολή διαμαρτυρίας έξι φορέων τουρισμού
Διάβημα για τις αερομεταφορές και το κόστος χρήσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005
Σε συνέχεια έντονων διαμαρτυριών σχετικά με την μείωση τουριστών και συνεδριακών πελατών προς την περιοχή της Αττικής, οι οποίες εστιάζονται στα υψηλά τέλη του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", θεωρώντας τα ως ανασταλτικό παράγοντα πτήσεων charters, αλλά και προγραμματισμένων πτήσεων, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), σε συνεργασία με άλλους φορείς του κλάδου, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας καθώς και στους συναρμόδιους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζεται:
«Όσον αφορά τις τακτικές πτήσεις πρέπει να υιοθετηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΑ), μια πολιτική προσέλκυσης αεροπορικών εταιριών. Η μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθείται έχει ως κεντρικό άξονα την προστασία των Ολυμπιακών αερογραμμών και όχι το γενικότερο συμφέρον της Εθνικής οικονομίας μέσα από την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους, οι περισσότερες εταιρίες της Aπω Ανατολής, καίτοι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στοχεύει και περιμένει πολλά από νέες για την χώρα τουριστικές αγορές της Aπω Ανατολής και ειδικά της Κίνας και Ινδίας. Αναφορικά με τις πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ, είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που συνδέεται με μία μόνο Αμερικανική αεροπορική εταιρία (Delta), όταν οι περισσότερες έχουν τακτικές συνδέσεις με 3 και 4 διαφορετικές εταιρίες και από διαφορετικά (Hubs) των αγορών της Β. Αμερικής.
Το μεγάλο πρόβλημα των αεροπορικών εταιριών, αποτελεί το υψηλό κόστος χρήσης των υπηρεσιών του αεροδρομίου, καθώς και οι φόροι του αεροδρομίου που επιβάλλονται επί του εισιτηρίου.
Πρόσφατη μελέτη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου των Νησιωτικών Δήμων Αργοσαρωνικού και αφορά την συγκριτική τιμολογιακή πολιτική του ΔΑΑ και των 40 σημαντικότερων αεροδρομίων της Ευρώπης και της Μεσογείου, απέδειξε ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι ένα εκ των πλέον ακριβών. Σε σχέση δε με τα διεθνή αεροδρόμια των τουριστικά ανταγωνιστικών μας χωρών (Ισπανίας, Ιταλίας, Τουρκίας) είναι πολλαπλάσια ακριβότερο. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής απεικονίζεται στην μείωση των πτήσεων charter από 14.000 που ήταν το 2.000 (τελευταίο έτος λειτουργίας του αεροδρομίου στο Ελληνικό), σε 4267 το 2003. Ενώ το 2004 επήλθε νέα δραματικότερη μείωση.
Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην στρατηγική της τιμολογιακής πολιτικής του ΔΑΑ, που στοχεύει στην αύξηση των τακτικών πτήσεων παρέχοντας ειδικές εκπτώσεις, ενώ επιβάλλει υψηλά τέλη και φόρους επί του εισιτηρίου στις πτήσεις charters της θερινής περιόδου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ουσιαστικά ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται αισθητά κάθε προσπάθεια που προέρχεται από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα και στοχεύει στην διατήρηση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αφού τα παραπάνω προβλήματα αθροιστικά έχουν συντελέσει σε μεγάλο βαθμό ώστε οι πτήσεις charter προς το ΔΑΑ που παρουσιάζουν τεράστια μείωση από χρόνο σε χρόνο και έχουν συντελέσει ώστε η Αττική ως προορισμός να τείνει να απαλειφθεί από τα προγράμματα των tour operators.
Τέλος υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει το ΔΑΑ προσιτό στους επισκέπτες. Για παράδειγμα το Δημόσιο να διαθέσει ένα μέρος από τα μερίσματα που προέρχονται από τα κέρδη του ΔΑΑ για την εξομάλυνση της δυσλειτουργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Αεροδρομίου».
Το διάβημα υπογράφουν, εκτός από την ΕΞΑ και ο Νησιωτικός Σύνδεσμος Δήμων Αργοσαρωνικού, ο ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, ο ΗΑΤΤΑ και ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών.